Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Camilla Richardsson vann NM-silver i gräslig lerpöl: ”Banan var jättehemsk”

Från 2017
Camilla Richardsson, terräng-FM, Vörå 2016.
Bildtext Camilla Richardsson, här i terräng-FM i Vörå i fjol.
Bild: SUL / Heidi Lehikoinen

Vasa IS Camilla Richardsson försvarade sitt silver i de nordiska mästerskapen i terränglöpning i Danmark – på en undermålig bana. Formbeskedet var välkommet för Jukka Keskisalos färska adept.

Precis som i fjol åker Camilla Richardsson hem med en silverpeng från de nordiska terrängmästerskapen. Förra hösten kom andraplatsen i Norge – i år i Danmark, där gräsunderlaget inverkade på det taktiska upplägget.

– Banan var jättehemsk och jag tänkte att nä, jag lägger mig här femte, sjätte, sjunde och bara pejlar läget. Det är ju ganska långt också (7,5 km), så jag visste att man kan ta igen det även om man lämnar en liten lucka i början.

Richardsson löpte länge tillsammans med den slutliga vinnaren Sara Christiansson. Richardsson hängde inte med när svenskan ryckte och korsade mållinjen åtta sekunder bakom gulddamen.

– Jag kom så bra på slutet att i efterhand tänkt kanske man skulle ha vågat fara med. Men å andra sidan skulle man kunnat ha dött också och blivit femte. Nog är jag riktigt nöjd.

”20 cents lerpöl”

Underlaget och banläggningen överlag får inte högsta betyg av Vasa IS-löparen.

– Det var gräs som gick upp till halva vaden och under det bara lera. Sen var det hela tiden svängar, det var kanske 50 svängar på en tre kilometers slinga, man fick ibland en hundra meters raka, resten var bara svängar och svängar och svängar och svängar.

– Då det bara var lervälling under så var du vid varje sväng tvungen att stanna, svänga och sen fortsätta springa – annars halkade man. Det gick inte på något vis att springa där, utan det var helt enkelt en 20 cents lerpöl.

Camilla Richardsson tränar i hemstaden Vasa.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

Richardsson skrattar till och berättar att man inte kan dra några slutsatser av medelfarten på 3.51 per kilometer.

– I tisdags sprang jag tio kilometer riktigt lätt på 3.45 och tyckte det kändes passligt mysigt. I dag maxade jag, hade nästan fyra minuter per kilometer och var helt slut efteråt.

Formtoppen ska flyttas fram

Richardsson är inte särskilt intresserad av terräng-EM i Slovakien i december. Till ett Europamästerskap åker man inte bara på skoj ”för att se lite hur det går” – i de sammanhangen vill man vara i toppform.

– Och då måste man fråga sig om det är någon vits att vara i skick i mitten på december?

Fokus är på sommaren och 3000 meter hinder i EM i Berlin i augusti. Dit förbereder sig Richardsson, 24, med en ny tränare i form av Europamästaren Jukka Keskisalo.

Jukka Keskisalo var en framgångsrik hinderlöpare för Finland.
Bildtext Jukka Keskisalo tränar Camilla Richardsson.
Bild: EPA/KERIM OKTEN

Samarbetet har rullat igång i lovande tecken, även om höstens träningsupplägg är rätt så simpelt och Richardsson konstaterar att hon nästan kunde fungera som sin egen tränare under den här årstiden.

– Men jag tror vårens och sommarens träning kan se annorlunda ut med Jukka. Förhoppningsvis får jag formen toppad till EM – inte till maj och juni då jag brukar vara i jäkla bra skick.

– Eftersom banan var svintung kan jag inte säga att det kändes jättebra i dag, men överlag känns löpningen jättebra just nu och man märker att man är på rätt spår. Det är skönt.

Silver för Saija Seppä

Sverige knep vinsten även i herrloppet över 9 kilometer med Napoleon Solomon som etta närmast före landsmannen David Nilsson. Bästa finländare var Jaakko Piesanen på 25:e plats, medan Sjundeå IF:s Eero Saleva slutade 60:e.

På juniorsidan blev det en medalj för Finland. Saija Seppä kom tvåa på 4,5 kilometer i U20-klassen, nio sekunder bakom den segrande danskan Alberte Kjær Pedersen.

Också bronset gick till hemmanationen genom Anna Mark Helwigh. Salla Laukkanen blev 21 sekunder från bronspallen och slutade åttonde.

Bland pojkarna var Tomi Lehto bästa finländare på en 19:e plats. Norge tog en dubbelseger genom Simen Halle Haugen och Thomas Jefferson Byrkjeland.

Fullständiga resultat hittas här.