Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagscomebackande Kristoffersen testas av gipsfri Hirscher

Från 2017
Uppdaterad 12.11.2017 12:31.
Programmet är inte längre tillgängligt
Världscupen i alpint, herrar (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Förra året deltog Henrik Kristoffersen inte i slalompremiären i Levi på grund av sponsorbråk med det norska skidförbundet. Nu är han med i både landslaget och Levi och jagar sin andra världscupseger på finsk mark.

Vad och när

Den första omgången startar kl. 11 och den andra kl. 14. Sändningen från det första åket börjat kl. 10.40. Kristian Karlsson refererar på svenska och Nina Vanhatalo tillsammans med Kalle Palander på finska. Det är TV2 och Yle Arenan som gäller för att följa med årets första slalomdeltävling.

Utgångsläget

Det är som vanligt ett gäng hungriga slalomherrar som väntar på att få inleda säsongen. Speciellt då storslalomen i Sölden ställdes in på grund av dåligt väder.

Mikaela Shiffrin har vunnit fyra av de fem senaste slalomcuperna och på herrsidan har Marcel Hirscher samma saldo. Österrikaren Hirscher skadade vristen allvarligt i mitten av augusti och hans vänstra ben var gipsat i sex veckor. Ändå är han med i Levi efter ett sent beslut att flyga till Lappland.

Skrällvarning

Att förutspå André Myhrer framgång i Levi går kanske inte under mellanrubriken men svensken som vann här 2012 lär vara kvitt sina värsta ryggproblem och en frisk Myhrer är definitivt att räkna med.

Österrikarna Manuel Feller och Marco Schwarz är alltid redo att hitta på vad som helst och deras landsman Marcel Hirscher får den här gången sålla sig till skaran av utmanare.

Av de övriga norrmännen vill Jonathan Nordbotten och Sebastian Foss-Solevaag visa sin ”nya” landslagskompis Kristoffersen och han inte är ohotad etta i Norge.

Finländarna

Finland ställer precis som ifjol upp med sex åkare. Av dem var Joonas Räsänen, Jens Henttinen och Victor Malmström med även ifjol. Räsnen var närmast att ta sig vidare till den andra omgången men blev 0, 19 sekunder från att kämpa om världscuppoäng.

De övriga blåvita deltagarna är Arttu Niemelä och världscupdebutanterna Teddy Takki och Robin Bäck från GrIFK Alpine.

Historik

Herrarna tävlar för nionde gången om VC-poäng i Levi. Marchel Hirscher och fransmannen Jean-Baptiste Grange har båda vunnit vid två repriser.

Senast en finländare tog poäng i Levi var 2013 då Santeri Paloniemi var 24:a. Nu skulle det gälla för trion Räsänen, Henttinen och Malmström att ändra på den statistiken.

Referentens tips

Jag litar på att en mentalt starkare Henrik Kristoffersen har lämnat allt onödigt groll bakom sig och tar sin femtonde slalomseger i världscupen. Han får sällskap på podiet av Mannfred Mölgg och Dave Ryding på podiet. I motsats till damtävlingen har ungefär tio herrar realistiska chanser att ta en placering bland de tre snabbaste. Hur som helst, en rolig tävling att se framemot.

Diskussion om artikeln