Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump förklarar sig om Putin - men det blir inte bättre

Från 2017
Donald Trump i talarstolen under en presskonferens i Hanoi i Vietnam.
Bildtext Donald Trump talade under en presskonferens i Hanoi i Vietnam på söndagen.
Bild: EPA-EFE/KHAM / POOL

Amerikanska journalister förundrar sig över hur president Donald Trump försöker balansera sina uttalanden från lördagen efter ett möte med president Putin. Trump säger sig nu tro både på Putin och på sin egen underrättelsetjänst.

På lördagen sa Trump att han trodde på Putins försäkran om att Ryssland inte blandade sig i det amerikanska presidentvalet. Det fick han nu förklara vid en presskonferens i Hanoi.

Uttalandet har väckt stor uppmärksamhet i USA. Hur kan han tro mer på Putin än på CIA, FBI och alla andra organisationer?

Expertisen i USA säger att Ryssland absolut ägnade sig åt både desinformation, dataintrång och påverkan till förmån för Trump, mot Hillary Clinton i presidentvalet.

"Bäst att komma överens"

- Jag tror att president Putin är övertygad om att inte han eller Ryssland blandade sig i vår valkampanj 2016. Men jag tror också på våra underrättelseorganisationer, säger Trump nu.

- Samtidigt vill jag komma överens med Ryssland. Och Kina, Vietnam och flera andra länder. Vi har mycket att lösa, sa president Trump och nämnde speciellt Nordkorea-frågan där Ryssland och Kina kan hjälpa.

Därmed har Trump fortsatt en linje som har varit stark på hans historiska Asienresa. Det har varit beröm, smicker och fredsvilja i varje land han har besökt.

De amerikanska journalisterna känner knappt igen sin president från valkampanjen. Nu säger han sig inte vilja ha en öppen konflikt med någon. Det gäller åtminstone inför öppen kamera.

"Knappast rysk påverkan utan Putins vetskap eller order"

- Jag tror att president Putin verkligen starkt känner att han inte blandade sig i vår valkampanj. Vad han tror är en sak. Vad jag tror är att vi måste komma i arbete för att lösa Syrien, Nordkorea, Ukraina, sa president Trump som ville byta samtalsämne.

Uttalandet väckte omedelbart förundran hemma i USA.

Tror Trump att den ryska säkerhetstjänsten eller någon annan skulle blanda sig i vårt val utan Putins vetskap eller order, frågade flera kommentatorer.

"Ryssland drabbats hårt av sanktionerna"

Trump fortsatte dessutom med ett uttalande som verkade ifrågasätta de internationella sanktionerna mot Ryssland, på grund av Rysslands agerande i Ukraina.

- Ryssland har drabbats hårt av sanktioner på hög nivå. Nu är det tid att gå tillbaka till att hela en söndrig värld. Jag tror att det är bäst att komma överens med Ryssland, sa Trump.

Sanktionerna är en annan kritisk fråga i USA. Kongressen har krävt strängare amerikanska sanktioner mot Ryssland, som presidenten hittills inte har verkställt.

Ryssland eldfängt för Trump

I USA pågår dessutom undersökningar om en eventuell rysk inblandning i republikanernas kampanj inför det amerikanska presidentvalet år 2016.

Den särskilda åklagaren har väckt flera åtal, och fler är att vänta. Många väntar att anklagelserna ska nå toppen, att det ska finnas kopplingar till Donald Trumps kampanj.

Diskussion om artikeln