Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Datasystem avslöjar: Fler älgar än man trott i Österbotten

Från 2017
En älg springer över en väg.
Bild: Mostphotos

Ett nytt datasystem visar hur och var älgarna rör sig. Enligt systemet rör det sig mer älgar än man trott i Kustösterbotten. Därför ber nu viltcentralen om hjälp av jägarna.

På Österbottens viltcentral har Mikael Luoma skickat ut en skrivelse till flera jaktlag i kommuner längs kustremsan om att alla jaktlicenser på älg måste fyllas den här hösten.

- Jag har inte varit med om att vi behövt ge sådana hårda rekommendationer tidigare. Jag hoppas att jaktlagen tar det här på allvar och försöker få så många älgar fällda som licenserna medger, säger Luoma till Yle Kokkola.

I dagsläget är omkring hälften av jaktlicenserna på älg som finns på Österbottens viltcentrals område förbrukade. Jaktsäsongen på älg är halvvägs.

Ny tjänst ger information om älgbeståndet

Uppgifterna om älgbeståndet kommer från tjänsten riistahavainnot.fi. Där kan du i realtid följa med hur älgarna rör sig i landet.

I fjol tog man dessutom i bruk datasystemet Oma riista dit jägarna ska anmäla jaktbyten och observationer.

- Nytt för i höst är att Naturresursinstitutet publicerar älgobservationerna på nätet och det uppdateras varje natt, säger Luoma.

Artikeln baserar sig på Metsästäjiä patistellaan nyt tositoimiin Pohjanmaalla – uusi nettipalvelu paljasti, että hirviä on enemmän kuin luultiin skriven av Katariina Poranen, Yle Kokkola.

På andra språk

Diskussion om artikeln