Lyckat resultat för barnakuten i Karleby – vård ges inom en timme
Landets första barnakut på ett centralsjukhus har fått mycket beröm och många tack under de första veckorna man hållit öppet. På Mellersta Österbottens centralsjukhus barnakut får barnen vård inom en timme.
Barnakuten i Karleby slog upp sina dörrar i början av oktober. Redan nu kan man se att barn fått snabbare vård än tidigare.
Tidigare satt barnen i samma kö som övriga patienter på jouravdelningen. Tack vare barnakuten har kötiden förkortats.
Nu får barnen vård på mindre än en timme från det att de kommit till akuten, tidigare kunde de få vänta i tre timmar.
- Vi har vårdat fler barn än väntat. På en månad har 750 barn kommit hit till barnakuten och vi har fått mer än 800 samtal, säger serviceområdeschef Heidi Pettersson till Yle Kokkola.
Del av ett pilotprojekt
Barnakuten i Karleby är en del av ett pilotprojekt som pågår i tre månader. Finansieringen för projektet kommer från staten.
Till barnakuten får alla barn och unga under 17 år komma gratis och utan remiss. På plats finns en barnläkare.
- Föräldrar har tackat oss för att deras sjuka barn får komma till en mottagning som är specialiserad på barn. Många har också varit nöjda med den korta väntetiden, säger Pettersson.
Jouren är öppen dygnet runt och ansvarar för nästan alla akuta social- och hälsovårdstjänster för barn och ungdomar.
Stora skador och andra operativa jourtjänster, som till exempel öron-, näs- och halssjukdomar, sköts av centralsjukhusets samjour såsom tidigare.
Väntrummet ska piffas upp
Bland den feedback man fått om den nya barnakuten finns önskan om en förbättring av väntrummet. Och det är på gång inom den närmaste tiden.
- Väntrummet i korridoren har kallats kallt och bullrigt. Vi hade bråttom när vi skulle starta upp verksamheten så vi var tvungna att bara hitta något utrymme då, säger Pettersson.
Under den månad som barnakuten varit öppen har man bland annat vårdat långvariga fall av influensa, magsjukdomar och olycksfall.
De flesta av patienterna har kommit från Karleby men det har också kommit patienter från Jakobstadsregionen och Kalajokiområdet.
Det spelar alltså ingen roll vad du har för hemkommun för att få komma till barnakuten.
Samkommunen för centralsjukhuset, Soite, kommer redan i november besluta om man ska fortsätta med pilotprojektet eller inte.
Artikeln baserar sig på Lapset hoitoon aiempaa nopeammin Keski-Pohjanmaalla: jo alle tunnissa lääkärin tai hoitajan luoksee skriven av Iina Kluukeri.