Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Träning och JVM går före världscupen för Piippo: ”Räcker inte att endast vara bra i fristil”

Från 2017
Uppdaterad 12.11.2017 14:28.
Eveliina Piippo,Lahtis, januari 2017.
Bildtext Eveliina Piippo.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Jag nöjer mig inte med något annat än medalj i junior-VM och helst guld. Så säger juniorlandslagsåkaren Eveliina Piippo som i dag gjorde en bra insats på 10 km i Muonio och hade häng på de inhemska toppnamnen.

Storlöftet Eveliina Piippo brukar inte vara i speciellt bra form i november månad. Med det i åtanke gjorde hon en riktigt bra insats på 10 km i fristil i Muonio då hon länge matchade landslagsåkarnas fart.

Piippo slutade på åttonde plats i tävlingen och hade bara ett tiotal sekunder upp till fyran Aino-Kaisa Saarinen. Hon besegrade också den rutinerade polskan Justyna Kowalczyk med 14 sekunder.

– Kroppen kändes inte så pigg under uppvärmningen. Jag startade hårt och det första varvet gick okej men på det andra varvet kom mjölksyran. Det blev jobbigt men jag gav inte upp.

– Det var bra träning och jag är helt nöjd. Jag brukar vara väldigt trött i november och det är bra att jag är i en sådan form att jag kan skida och träna mycket, säger Piippo till Yle Sporten.

Hur känns det att kunna hävda sig mot bra motstånd trots att du inte är i toppform?

– Förra säsongen och sommaren gav rätt mycket självförtroende så på det sättet var det ingen överraskning. Målet var att kunna åka lika snabbt som landslagsåkarna. Nog är det kul att den egna nivån har gått upp trots att det inte var den bästa dagen, säger hon.

Eveliina Piippo, 2016.
Bildtext Eveliina Piippo tävlade tidigare för IF Åsarna.
Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist

Vill ta guld i JVM

Piippo nämner bättre träning, kost och sömn som orsaker till att hon börjar närma sig den inhemska eliten. 19-åringen har ett år kvar i juniorklassen och i vinter är det junior-VM som är det stora målet.

Förra vintern drabbades hon av feber under VM men knep trots det en femte plats i skiathlon och en åttonde plats på 5 km.

– Då vintern närmar sig brukar jag ta en tävling i taget och försöka vara frisk, men jag säger som så att jag nöjer mig inte med något annat än medalj i junior-VM och helst guld. Målet är att göra ett bra VM och ta ytterligare ett steg på klassiska och kortare distanser, så att jag förhoppningsvis kan göra bra resultat i världscupen nästa säsong.

– Den här säsongen ska jag satsa mycket på att träna och bli bättre. Jag vet att det inte räcker med att endast vara bra på distanslopp i fristil om man vill bli en bra och mångsidig åkare.

Med tanke på dina resultat så kan det bli aktuellt att du får debutera i världscupen redan i Ruka om två veckor, vad tror du om dina chanser?

– Jag tror nog att jag får vara med där och det blir kul. Jag har ingen press på mig och det är ett bra träningstillfälle och man måste ju börja någonstans.

– Jag har inget mål att få tävla många gånger i världscupen, det är bara en bonus om det blir så. Jag måste prata med min tränare hur vi gör om jag får en plats i flera tävlingar, säger Piippo.

Diskussion om artikeln