Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vilda västern för yrkeshögskolestudenter - hundratals förlorade sina praktikplatser

Från 2017
Uppdaterad 12.11.2017 15:05.
Läkare som tittar på en patientjournal. Inga ansikten syns, bara händer och läkarrockar.
Bild: Copyright Tyler Olson

Hundratals social- och hälsovårdsstudenter vid yrkeshögskolor har förlorat sina praktikplatser på grund av ett datorfel. Orsaken är att datasystemet hade tillåtit för många anmälningar.

– Vi vet ännu inte hur många som har drabbats vid Novia. Ingen har tagit kontakt med mig ännu, men jag är orolig för våra studenter, säger lektor Minna Syrjäläinen-Lindberg som är utbildningsansvarig för hälsovårdsstudenterna i Åbo.

Problemen började i måndags, då det nya platsbokningssystemet Jobiili samtidigt öppnades för alla yrkeshögskolestudenter inom social- och hälsovård i Finland.

Särskilt praktikplatser inom kirurgi, pediatrik och psykologi var eftertraktade.

– Det blev Vilda västern. För studenterna var det fråga om några sekunder innan de flesta platserna var bokade.

Ett problem löstes - sedan upptäcktes ett nytt

På tisdag morgon hade praktikplatserna överraskande försvunnit från webben, också de som redan bokats. Studenterna blev oroliga för hur det skulle gå med deras praktikperioder.

Efter omfattande reparationsarbeten kunde alla praktikplatser på tisdagen återställas i systemet. Men på fredagen upptäcktes ett nytt fel: överbokade platser.

Många arbetsgivare kan ta emot bara en viss mängd praktikanter på en gång, så de hade satt ett tak på hur många som fick praktisera där. Jobiili-systemet hade däremot godkänt också extra bokningar.

Enligt de senaste uppgifterna kan hundratals studenter bli av med sina praktikplatser. De som varit snabbast får behålla sina praktikplatser, medan de som blir av med sina platser kommer att få besked om det per e-post på måndag, den 13 november.

Besked ges på måndag

– Det är inget nytt att systemet inte fungerar. Det förra systemet var inte heller perfekt, men jag har hela tiden varit kritisk till att alla högskolors studenter ska söka alla lediga praktikplatser på en gång.

Praktikperioderna är livsviktiga för studenterna, samtidigt som det finns färre och färre platser att få i dag.

– Allt mer av vården sker som öppen vård, så vårdinrättningarna kan inte ta emot lika många praktikanter som tidigare. Vi kan inte lova att alla får en plats, inte ens fastän de är beredda att ta emot en plats på annan ort.

Nya praktikantplatser kommer att kunna sökas via Jobiili, men för många studenter som trott att de bokat en plats kommer besvikelsen på måndag att vara stor.

Som källa har också använts artikeln Tietojärjestelmän sekoilu jatkuu – sadat sote-alan opiskelijat menettävät harjoittelupaikkansa av Antti Laakso.

Diskussion om artikeln