Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rajoy vågar sig till Katalonien men visar sig inte offentligt

Från 2017
Uppdaterad 12.11.2017 14:59.
Rajoy besöker Katalonien.
Bildtext Mariano Rajoy tillsammans med Xavier Garcia Albiol, ledare för det katalanska Partido Popular.
Bild: AFP / Lehtikuva

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy besöker Katalonien för första gången sedan centralregeringen för två veckor sedan tog över styret i regionen.

Besöket kommer en dag efter att 750 000 katalaner demonstrerade i Barcelona för självständighet och krävde att de katalanska ledare som gripits ska släppas.

Demonstranter på Barcelonas gator.
Bildtext 750 000 människor demonstrerade för självständighet i Barcelona i lördags.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Rajoys program ingår inget offentligt uppträdande i staden. Besöket är en del av valkampanjen inför nyvalet som hålls den 21 december.

Mycket oklart ännu inför nyvalet

Rajoy deltar i det konservativa partiet PP:s partimöte där man diskuterar kandidaterna som ska ställa upp i valet i december. Partierna som nu är i opposition hoppas på ett maktskifte och att de ska gå framåt i valet.

Rajoy besöker Katalonien.
Bildtext Spaniens premiärminister Mariano Rajoy uppmanade under sitt tal vid kampanjmötet företag i Katalonien att inte lämna landet. Han bad också de företag som lämnat Katalonien att återvända hem, och rekommenderade spanska konsumenter att köpa produkter från Katalonien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Valet kommer att se annorlunda ut än det gjorde 2015 då flera partier som ville ha självständighet gick inför en gemensam lista.
Det väntas de inte göra den här gången utan partierna kommer att ha egna listor.

Man vet inte heller hur det vänsterradikala partiet CUP, som har ingått i koalitionen, kommer att göra. Om de alls kommer att ställa upp i valet eller om de går ihop med ett annat parti.

Det kan betyda att självständighetssidan kommer att ha det lite svårare i det här valet.

Katalonien i kris

För två veckor sedan deklarerade det katalanska regionparlamentet Katalonien självständigt. Efter det beslutade den spanska regeringen att dra in Kataloniens självstyre, upplösa regionparlamentet och utlysa nyval.

Några dagar senare flydde den avsatta regeringschefen Carles Puigdemont till Bryssel med fyra andra avsatta medlemmar i förvaltningen.

Åtta regionalpolitiker har anhållits misstänkta för uppvigling till uppror, motstånd och missbruk av offentliga medel. Bland de anhållna finns vice regeringschefen Oriol Junqueras.

Carme Forcadell anländer till högsta domstolen.
Bildtext Den avsatte talmannen Carme Forcadell anländer till högsta domstolen.
Bild: AFP / Lehtikuva

I fredags släpptes regionparlamentets avsatta talman Carme Forcadell ur fängelset efter att ha betalat en borgenssumma på 150 000 euro. Också fem tjänstemän i regionförvaltningen släpptes, men de måste betala en borgenssumma på 25 000 euro var inom en vecka för att undgå att bli inburade igen.

Källor: FNB, Reuters

Diskussion om artikeln