Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny storm i damfotbollen – Sverige bojkottar gala: "Har inte haft avtal på ett år"

Från 2017
Uppdaterad 12.11.2017 17:38.
Caroline Seger.
Bildtext Caroline Seger (till höger) är kritisk till hur förbundet har förhandlat med spelarna.
Bild: imago/IBL/ All Over Press

Efter ett år av förhandlingar väljer svenska landslaget att gå i Danmarks fotspår. Det blir inga damlandslagsspelare på Fotbollsgalan. ”Jag trodde aldrig att det skulle gå så här långt”, säger Caroline Seger.

Höstens heta potatis inom damfotbollen har varit spelarnas försök att få till bättre ekonomiska förutsättningar. I Norge och Danmark har diskussioner gått långt.

I Danmark gick det så långt att spelarna vägrade att spela VM-kvalmatchen mot Sverige i slutet på oktober. Anledningen är att det saknas ett kollektivavtal som spelarna vill godkänna.

Läget är liknande i Sverige – och nu väljer spelarna att protestera. Fotbollskanalen skriver att det svenska damlandslaget inte kommer till Fotbollsgalan, där årets bästa spelare premieras.

Efter ett år av förhandlingar med fotbollsförbundet visar spelarna sitt missnöje kollektivt.

– Vi har inte haft ett avtal på hela året och vi vill få till ett avtal. Det är inte okej att vi inte har ett avtal och det här går inte ut över fotbollen, säger Caroline Seger.

"Går inte att jämföra med andra landslag"

Seger är lagkapten i landslaget. Enligt henne har spelarföreningen förhandlat för att få den respekt man förtjänar.

– Det handlar om vad vi känner är rimligt. Det går inte att jämföra med andra landslag eller med herrarna. Naturligtvis kan allting diskuteras men vi fokuserar på att göra avtalet så att det är en förbättring för oss.

– Jag trodde aldrig att det skulle gå så här långt, att det skulle ta sådan tid. Jag är besviken över att blivit så med tanke vad förbundet säger att man gör i de här frågorna. Jag besviken över att vi hållit på i nästan ett år med förbundet.

Hur det blir med spel i landskampen mot Frankrike den 27 november är fortfarande oklart.

Förbundsordföranden förvånad

På det svenska fotbollsförbundet uttrycker man förvåning efter dagens nyhet.

– Vi är ju mitt i pågående samtal. För oss känns det här som att det är något missförstånd mellan spelarnas företrädare och spelarna. Att de inte är riktigt uppdaterade på de samtal som pågår i nuläget, säger ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT.

Att det skulle råda missförstånd dödar spelarföreningen i ett svar till Fotbollskanalen.

– Det finns inget missförstånd. Vi representerar ju spelarna rakt upp och ner så det rör det sig inte om, säger Caroline Jönsson, som är vice ordförande i Spelarföreningen.

Enligt Nilsson ska förhandlingarna fortsätta om ett par dagar. Han hoppas att konflikten ska vara löst innan Fotbollsgalan. Den arrangeras den 20 november.

Diskussion om artikeln