Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

400 000 svältande civila utanför Damaskus fick äntligen hjälp

Från 2017
Ett allvarligt undernärt barn på en klinik i staden Hamouria, östra Ghouta i Syrien. Bilden tagen 21.10.2017
Bildtext Ett allvarligt undernärt barn på en klinik i staden Hamouria, östra Ghouta i Syrien. Bilden tagen 21.10.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

Röda Korset har äntligen lyckats leverera mat och mediciner till flera hundra tusen svältande civila i den belägrade staden Douma utanför Syriens huvudstad Damaskus.

Internationella Röda Korskommittén ICRC har tillsammans med FN levererat hjälp till staden Douma i den rebellkontrollerade enklaven Ghouta, där upp till 400 000 belägrade civila led akut brist på mat och mediciner.
Douma är den största staden i enklaven Ghouta som har belägrats av regeringsstyrkor sedan år 2013.

Biståndskonvojen bestod av 24 lastbilar fulla med förnödenheter till vad FN har kallat för "epicentrum för lidandet i Syrien."

Det var första gången sedan början av augusti som den syriska regeringen har biståndsleveranser till Ghouta.

- Den senaste leveransen till Douma var den 17 augusti, säger ICRC:s talesperson Ingy Sedky.

Belägrade civila tog emot FN-konvojen med glädje och med protester mot att regeringen fortsätter att belägra Ghouta
Bildtext Belägrade civila tog emot FN-konvojen med glädje och med protester mot att regeringen fortsätter att belägra Ghouta
Bild: EPA-EFE/STR

400 svårt sjuka civila evakueras?

FN vill samtidigt utnyttja tillfället för att evakuera 400 civila åldringar och barn som riskerar att dö om de inte får medicinsk hjälp.

- Omkring 400 män, kvinnor och barn måste evakueras nu. Minst 29 av dem, inklusive 18 barn kommer att dö om de inte evakueras, säger Jan Egeland som leder FN:s humanitära verksamhet i Syrien.

Världshälsoorganisationen WHO har redan en plan för hur evakueringen ska genomföras.

- I det här skedet har vi inte fått något officiellt tillstånd för evakueringen vilket är hjärtskärande, beklagar WHO i ett uttalande.

- Vi har nu nått en kritisk punkt där hundratals liv står på spel, säger WHO:s representant Elizabeth Hoff som klagar över att människor dör varje dag på grund av bristen på hälsovård.

En sjukskötare plåstrar om ett barn medan andra tvättar bort blod från golvet
Bildtext En sjukskötare plåstrar om ett barn medan andra tvättar bort blod från golvet
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Skyhöga priser

Varken Röda Korset eller FN:s högkvarter i Damaskus verkar ändå tro att en evakuering är möjlig, åtminstone på söndagen.

Ghouta som alltså har belägrats i flera år hör till de sista stora rebellkontrollerade regionerna nära Damaskus och gränsen till Libanon.

Belägringen har orsakat skyhöga matpriser som de allra flesta inte har råd att betala och det finns praktisk taget ingen fungerande hälsovård i enklaven.

Ryssland, Turkiet och Iran har föreslagit att Ghouta kunde vara en av fyra så kallade avspänningszoner som de vill skapa för att få slut på strider kring rebellkontrollerade områden.

Bashar al-Assads regering har inte gått med på det och rebellerna befarar att planen endast går ut på att förflytta rebeller längre upp mot norr, till områden vid den turkiska gränsen som lätt kan bombas.

Diskussion om artikeln