Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Libanons premiärminister Hariri: Jag är fri och kommer snart hem från Saudiarabien

Från 2017
Uppdaterad 13.11.2017 08:34.
Libanons förre premiärminister Saad Hariri
Bildtext Saad Hariri meddelade överraskande om sin avgång för drygt en vecka sedan, dagen efter att han anlänt på besök till Saudiarabien
Bild: EPA

Libanons premiärminister Saad Hariri försäkrar att han är fri, mår väl och att han snart är redo att återvända hem.

Hariri gav sent på söndag kväll en intervju där han dementerade att han skulle ha kidnappats av Saudiarabien som sedan skulle ha tvingat honom att avgå för drygt en vecka sedan.

Han förnekade också att Saudiarabien håller honom mot sin vilja i ett lyxhotell i huvudstaden Riyadh, tillsammans med fängslade korruptionsmisstänkta saudiprinsar och ministrar.

- Jag är fri här. Om jag vill resa i morgon så kan jag göra det, försäkrade Hariri i en intervju för sin eget partis satellit tv-kanal Future.

Hariri sade också att det är möjligt att han återtar sitt beslut om att avgå som han överraskande meddelade om förra veckan, dagen efter att han kom på besök till Saudiarabien.

Accepterar ej avgång

Presidenten och många politiker i Libanon tror att Hariri tvingades att avgå och att han hålls mot sin vilja i husarrest i Riyadh.

President Michel Aoun har vägrat att acceptera Hariris avgång så länge som han befinner sig utomlands.

Kritikerna tror att Saudiarabien vill öka trycket på sin ärkefiende Iran och den shiamuslimska Hizbollahrörelsen som ingår i Hariris regering.

Hariri sade i intervjun att han kan fortsätta på premiärministerposten om den shia-muslimska Hizbaollahrörelsen slutar att ta parti i konflikter i Mellanöstern.

- Jag kommer snart att återvända till Libanon för att köra i gång den grundlagsenliga processen, sade Hariri utan att förklara i detalj vad han menade.

President Aoun har sagt att han först vill diskutera med Hariri på tumanhand innan han är redo att acceptera hans avgång.

Aoun sade senast på söndagen att omständigheterna kring Hariris frånvaro är mystiska och han anklagade saudierna för att begränsa den libanesiska premiärministerns rörelse- och yttrandefrihet.

Saad al-Hariri träffade Saudiarabiens kung Salman bin Abdulaziz Al Saud den 6 november, två dagar efter sitt avgångsbesked
Bildtext Hariri förnekar att han hålls i Saudiarabien mot sin vilja. Han träffade kung Salman för drygt en vecka sedan
Bild: EPA-EFE/SAUDI PRESS AGENCY

Hariri anklagar Iran för ondska

I sitt avgångsbesked för drygt en vecka sedan sade han sig vara rädd för sitt eget liv och han beskyllde både Hizbollah och Iran för sin avgång.

Han fördömde då särskilt Irans "ondska" och inblandning i andra länders angelägenheter i Mellanöstern och han upprepade sina anklagelser igår kväll.

- Vi kan inte fortsätta i Libanon i ett läge där Iran blandar sig i alla arabländer och att det finns en politisk fraktion som också blandar sig i vid sidan om Iran, sa Hariri.

- Kanske det pågår en regional konflikt mellan arabländer och Iran. Vi är ett litet land, varför skall vi placera oss i mitten?

Kronprinsens plan

Hizbollah som dominerar Libanon både politiskt och militärt, stöder Iran och kämpar för president Bashar al-Assad i kriget i grannlandet Syrien.

Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman gav order om en omfattande arresteringsvåg och politiska utrensningar dagen efter att Hariri meddelade om sin avgång via tv i Riyadh.

Allt detta tros ingå i kronprinsens planer på att stärka sin egen och Saudiarabiens ställning bland annat på ärkefienden Irans och Libanon bekostnad.

Källor: Reuters, AFP, AP