Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Domstol upphävde två beslut om avvisning av minderårig

Från 2017
Migrationsverkets dörr i Reso.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) har upphävt två beslut om avvisning av en minderårig person, rapporterar tidningen Helsingin Sanomat.

Enligt domstolen måste ett barn som skickas tillbaka till sitt hemland garanteras ett tryggt mottagande av en förälder eller förmyndare.

De finländska myndigheterna måste också ha mera kontakt med myndigheterna i barnets hemland eller med barnets förmyndare.

"Mera krävande arbete"

Direktören för Migrationsverkets asylenhet Esko Repo säger att HFD:s beslut innebär att verkets arbete blir mera krävande än tidigare.

Repo säger också att verket kommer att hörsamma beslutet. Samtidigt framhåller han att minderåriga kan avvisas även i fortsättningen förutsatt att mottagandet i ursprungslandet sköts i enlighet med domstolens beslut.

11-årig irakisk pojke

Det ena fallet där Högsta förvaltningsdomstolen gav Migrationsverket bakläxa handlade om en irakisk 11-årig pojke som nu är 13 år gammal och som kom till Finland med sin farbror.

Migri ansåg att pojken kan återvända till Irak med sin farbror men Högsta förvaltningsdomstolen anser att farbrodern inte kan trygga pojkens återvändande.

Fallet skickades tillbaka till Migrationsverket för ny prövning.

17-årig omhändertagen pojke

Det andra fallet handlade om en 17-årig marockansk pojke.

I pojkens fall ansåg HFD att man inte kunde vara säker på att han skulle överlämnas till en familjemedlem eller till en förmyndare eller att det skulle ha funnits en lämplig mottagningsenhet.

Dessutom hade 17-åringen blivit omhändertagen i Finland. Det var enligt HFD inte möjligt att avvisa pojken innan barnskyddsåtgärderna hade upphört.

Även det här fallet skickades tillbaka till Migrationsverket för ny prövning.

Diskussion om artikeln