Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tre finlandssvenska böcker med och tävlar om Runeberg junior-priset

Från 2017
Uppdaterad 15.11.2017 13:46.
Oskar Silén, Mia Grönstrand och Pia Vuorio
Bildtext En förvalsjury bestående av kulturredaktör Mia Grönstrand, skådespelaren Oskar Silén och journalisten Pia Vuorio läste igenom 70 böcker och tog de här sju till final.
Bild: Yle/ Frida Frankenhaeuser

Nu vet vi vilka böcker som tävlar om Runeberg junior-priset.

Tre av böckerna är svenska och fyra är finska. En förvalsjury bestående av kulturredaktör Mia Grönstrand, skådespelaren Oskar Silén och journalisten Pia Vuorio läste igenom 70 böcker och tog de här till final.

De sju verken som tävlar om Runeberg junior-priset är Karin Erlandssons Pärlfiskaren med illustrationer av Tuuli Toivola, Malin Kiveläs Den ofantliga Rosabel med illustrationer av Linda Bondestam, Sanna Tahvanainens Kurre Snobb och popcornen med illustrationer av Lena Frölander-Ulf, Jukka-Pekka Palviainens Allu ja salainen ihailija med illustrationer av Christel Rönns, Hannu Mäkeläs Voimalla seitsemän pöllön med illustrationer av Elina Warsta, Magdalena Hais Kurnivamahainen kissa med illustrationer av Teemu Juhani och Riina Katajavuoris Mennään naapuriin med illustrationer av Salla Savolainen.

En bild på en barnberättelse
Bildtext Sanna Tahvanainens Kurre Snobb och popcornen
Bild: Yle/ Frida Frankenhaeuser

Hur skiljer sig de sju från de andra 63?

Jurymedlemmen och skådespelaren Oskar Silén berättar hur de här sju böckerna skiljer sig från de andra 63 som inte kom till final.

- Nå det första jag tänker på är att det var en hel del böcker som tillhör serier, Risto Räppääjä t.ex. Då är de ju ofta skrivna för någon som redan känner till karaktären. De böckerna är ett led i en större historia. Det som de här sju böckerna har gemensamt är att de faktiskt är en helhet i sig.

Min dotter har varit med och jag har visat de här böckerna för henne

Silén, och de andra jurymedlemmarna, har haft lite hjälp hemifrån.

- Min dotter har varit med och jag har visat de här böckerna för henne och ibland har jag trott att den här kommer hon att tycka om, den här är jättespännade. Men just innan boken tagit slut har hon sprungit sin väg, berättar Silén.

- Och det här är ju bra, har jag tänkt. För vi är tre personer i juryn. Vi har olika barn och barn i olika åldrar, så vi har blivit tvungna att diskuterat fram oss till de här sju favoriterna, fortsätter han.

Eleverna får välja vinnaren

Det är cirka 120 elever, fyra svenska och fyra finska grupper från olika skolor och daghem i Borgå som gör det slutliga valet.

Du ska ta ställning till hur illustrationen och texten samspelar på ett helt annat sätt än om du har vanlig högläsning i skolor och daghem

Catharina Latvala, priskoordinator, berättar att eleverna läser på ett nytt sätt då de tvingas välja och motivera sina val. Hon berättar vad en lärare sade åt henne i fjol.

- Speciellt kommer jag ihåg en lärare som sa att det upplevdes som fantastiskt att läsa böcker på ett helt nytt sätt. Du ska ta ställning till hur illustrationen och texten samspelar på ett helt annat sätt än om du har vanlig högläsning i skolor och daghem.

Flera barnberättelser
Bildtext Fyra av Runeberg junior- finalisterna
Bild: Yle/ Frida Frankenhaeuser

I fjol delades priset på två vinnare. Prissumman på 10 000 euro gick till Malin Klingenberg och Joanna Vikström Eklöv för boken Den fantastiske Alfredo och Paten kalastuskirja av Timo Parvela och Pasi Pitkänen.

Runeberg junior-vinnaren utses på Runebergsdagen den 5.2. Priset är ett samarbete mellan Borgå stad och KSF Media/tidningen Östnyland.

Artikeln uppdaterades med kommentarer av Silén och Latvala 13.11.2017 kl.15.36.

Artikeln rättad 15.11 2017. Mia Grönstrand har varit med i juryn i egenskap av kulturredaktör, inte fotograf.

Diskussion om artikeln