Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

Från 2017
Friterade piroger på brödkanter och lammkorv - Spela upp på Arenan

Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa

Bröddeg till piroger

Salta piroger innan fritering
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Ingredienser till ca 12 st

  • 350 g skivor torrt surdegsbröd (ca 10 skivor)
  • vatten till blötläggning
  • 2 msk kallpressad ekologisk solrosolja
  • 1,5-3 dl ekologiskt vetemjöl, gärna stenmalet
  • 1 ägg till pensling

Gör så här

  1. Blötlägg brödet hastigt.
  2. Mixa finfördelat bröd, tillsätt mjöl, lite åt gången, och olja till en fast pastadeg. Mängden mjöl varierar beroende på hur mycket vatten brödet dragit i sig.
  3. Låt vila kallt ca 1 timme.
  4. Kavla ut 2 tunna flak med hjälp av mjöl.
  5. Klicka ut fyllningen på ett flak.
  6. Pensla med ägg runt kanterna och mellan fyllningen, och lägg över det andra flaket.
  7. Tryck till och skär emellan.
  8. Frys direkt eller fritera direkt.
  9. För fritering, värm oljan till 170-180c och fritera ca 3-4 minuter tills gyllene och frasiga.

Fyllning på lammkorv och svamp

Ingredienser till ca 12 st

  • 2 lammkorvar
  • 2 dl riven smakrik ost
  • 1 gul lök
  • 2 dl stekt svamp
  • 1 dl tärnad rotselleri
  • salt, svartpeppar

Gör så här

  1. Smält finhackad lök i lite smör under lock.
  2. Tillsätt svamp, fräs till vätskan försvunnit och hacka grovt.
  3. Dra skinnet av lammkorven och finfördela innanmätet.
  4. Tärna rotselleri och koka i lättsaltat vatten tills mjuk.
  5. Blanda lamm, svamp och avsvalnad selleri med ost och smaka av.

Äppeldipp till pirogerna

Äppeldipp i en glasskål i ett kök
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Ingredienser till ca 12 st

  • 2 äpplen
  • 1 dl äppelmust
  • 1-2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk kallpressad ekologisk solrosolja
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Tärna äpple med skal och ånga hastigt i kastrull under lock med lite äppelmust.
  2. Mixa med äppelcidervinäger, solrosolja och olivolja.
  3. Smaka av med salt och svartpeppar.
Friterade piroger i ett kök
Bild: Yle/Carina Ahlskog