Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Så här drömmer en blind person

Från 2017
Isak Santo står framför en innergård. Det är kväll. I bakgrunden finns lägenhetshus, gräs och några träd.
Bildtext Isak Sand har varit blind sedan födseln och har därför heller aldrig saknat att se.
Bild: Yle/Tino Oksanen

Hur drömmer en blind person? Hur ser färger ut om man inte kan se? Det och andra frågor du kanske inte vågar ställa, svarar Isak Sand på.

Isak Sand är 27 år gammal och blind. Han bor i Helsingfors där han jobbar på ett företag som importerar och säljer tekniska hjälpmedel för synskadade. Ursprungligen kommer han från Korsholm i Österbotten.

Vilken benämning är bäst för dig: synskada, synnedsättning eller blind?

- Alla vet vad det är som gäller om man säger att man är blind. Det är väldigt enkelt. Så ja, jag är blind, säger Isak.

Han berättar att folk sällan frågar honom om hur det är att vara blind.

- Säkert undrar folk hur det är, men jag får inga märkliga frågor, säger han.

Därför ställer vi dem i stället.

Drömmar

Hur drömmer personer som är blinda?

- Det är faktiskt en fråga jag fått av andra också. Eftersom jag aldrig har sett, så har jag ingen uppfattning om hur det är att se. Hur skulle jag då kunna se i mina drömmar? Sådana som sett tidigare och blivit blinda kanske ser i sina drömmar, men inte jag. När jag drömmer är jag lika blind som i verkliga livet, säger Isak.

Blå himmel med vita små moln.
Bildtext Om du aldrig sett i verkligheten, så varför skulle du då kunna se i drömmar?
Bild: Rui Santos / Alamy

Han berättar att alla drömmar är olika men i sina drömmar hör han ljud.

- Jag kan inte påminna mig om att jag känt smaker eller dofter, så det är nog främst ljud. Det är olika upplevelser, jag kanske är på väg någonstans eller något sådant.

Färger

Hur föreställer du dig färger?

- Jag föreställer mig dem inte alls. För mig är färger bara meningslösa ord. Det är klart att jag vet att snön är vit och så, men färger betyder ingenting för mig, säger Isak.

Men det där är individuellt, precis som med allt annat. Isak berättar att det också finns blinda personer som är väldigt intresserade av färger.

- De kan fråga vilka färger olika kläder och saker är, men det är något jag inte fäster uppmärksamhet vid. Eftersom jag aldrig sett dem och aldrig kommer att se dem är de främst ord som ganska långt saknar betydelse.

Superhörsel

När ett sinne är borta förstärks andra – stämmer det? Har du till exempel jättebra hörsel?

- Jag skulle nog inte säga det så. Jag har knappast bättre hörsel än någon annan, men jag använder hörseln på ett annat sätt än de flesta seende.

En man håller sig bakom ena örat och lyssnar uppmärksamt.
Bildtext Hörseln är kanske inte bättre, men används på ett annorlunda sätt.
Bild: Jozsef Bagota / Alamy

Därför är Isaks användning av hörseln mer utvecklad än hos andra.

- Jag fäster till exempel uppmärksamhet vid ljud i omgivningen på ett annat sätt. När jag ska gå över en gata är det enda sättet att veta om det kommer bilar eller inte, att lyssna.

Att ta sig fram

Hur orienterar du dig?

- Jag orienterar mig med vit käpp. Ledarhundar är också ganska allmänna men jag har i alla fall inte ännu övervägt det. Därför använder jag vit käpp och bekanta rutter. Om det är ett obekant ställe så måste jag ha en annan människa med mig.

En kvinna som går på en gatan med en vit käpp.
Bildtext En vit käpp gör att Isak kan orientera sig bättre.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Är det svårt att orientera sig med ljud – till exempel genom att knäppa med fingrarna?

- Det är nog inte svårt. Det sker ganska automatiskt. Du hör alltså eko av något, en vägg till exempel, och då kan du orientera dig om du i förväg vet att här ska det finnas en vägg. Då kan du orientera dig längs den väggen genom att höra ekot. Jag använder mig inte så mycket av det, men det händer nog.

Emojier är glada ansikten

När jag chattar och sms:ar med dig, kan jag använda emojier?

- Jo, det kan du. Det finns olika system för hur synskadade använder datorer och telefoner men i de flesta fall läses nog emojierna upp med tal. En emoji beskrivs så som den är, till exempel ”glatt ansikte”.

Att sakna något man aldrig haft

Vad är syn för dig?

- Syn är säkert i många avseenden det sinne man tar in mest information genom. Så kan jag i alla fall tänka mig att det är. Man får kanske en bra helhetsbild av olika saker genom att se. Ett väldigt stort sinne upplever jag att det är, men det är svårt att säga när jag inte upplevt det själv.

Det är svårt att sakna något man aldrig haft, men kan du sakna synen?

- Nej, väldigt sällan. Visst finns det lägen när jag tänker att syn skulle göra saker lättare, men det är något jag sällan funderar på. Inte är det så att jag går omkring och tänker att om jag skulle se så skulle jag kunna göra det och det. Men visst händer det.

Året som kommer bjuds den finländska idrottspubliken på gott om godbitar.
Bildtext Ifall Isak såg kunde han lättare komma sig iväg på olika idrottsevenemang.
Bild: All Over Press

Ifall Isak kunde se skulle han till exempel kunna vara mer spontan.

- Jag tycker om att gå på idrottsevenemang och då har jag en assistent med mig. Då måste jag komma överens med assistenten lite på förhand om när vi ska gå och så vidare. Om jag kunde göra det utan assistent skulle det vara enklare.

Saker som är bra att inte se

Finns det saker du är glad över att inte se?

- Det är också en sak jag inte funderat så mycket på, men visst finns det sådant man inte vill se. Om det är ostädat någonstans är det kanske sådant man ogärna ser. Säkert finns det saker här i samhället som är bra att inte se.

En svart ledarhund som leder en person.
Bildtext En ledarhund med en sele på sig är på jobb.
Bild: AP Graphics Bank

Finns det något en seende borde veta eller tänka på?

- Om du möter en person med en synskada så ska du vara dig själv. Det är alltid bra att fråga om personen i fråga behöver hjälp med något. Och rör inte en blindhund när den har sin sele på sig, för då är den på jobb.

Diskussion om artikeln