Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dådet i Borgå: "Det viktigaste är att lyssna och låta eleverna tala ut"

Från 2017
Uppdaterad 13.11.2017 16:59.
Sörjande elever efter knivdådet i Borgå 13.11.17
Bild: Yle/Petteri Juuti

Även om dådet i Borgå på måndag morgon inte direkt var knutet till Lyceiparkens skola, är stämningen i skolan dämpad i och med att knivhuggningen skedde i skolans närområde.

Många elever har velat tala ut och känt behov av att bearbeta sina känslor.

Elever och personal vid de närliggande skolorna i Borgå har idag erbjudits diskussionshjälp för att bearbeta den tragiska händelsen på måndag morgon där en man knivhögg sitt barn i lekparken invid Lyceiparkens skola.

Eleverna får tala ut

Eleverna i Lyceiparkens skola informerades genast efter den tragiska händelsen om att gärningsmannen är gripen och att det inte är orsak till oro.

Senare under dagen, i takt med att det kom in mera information, har rektor Johannes Nygren informerat och diskuterat med eleverna.

- Det viktigaste är att lyssna och låta eleverna tala ut. Vi har beredskap att diskutera med dem så länge det krävs, säger Nygren.

Oförståelsen bland eleverna är stor

Enligt Nygren är det framförallt en fråga som eleverna ställer framom andra: ”Varför gör någon så här”?

-Vi har under lektionstid funnits till för eleverna och låtit dem tala ut och diskutera, vilket de gärna har gjort, säger skolkuratorn i Lyceiparkens skola, Mona Bergman.

Också ungdomsledaren från Domkyrkoförsamlingen och stadens ungdomsarbetare besökte Lyceiparkens skola under matrasten för att samtala med eleverna.

-Skoleleverna är chockade. Att offret är ett litet barn väcker väldigt mycket tankar hos våra elever, säger Bergman.

Att offret är ett litet barn är så mot det vi uppfattar som rätt och fel att det väckt extra starka känslor

Ofta har ett ögonvittne känslan av att det borde agera

Borgå stads ledande socialarbetare Krista Lyyra säger att hon fått samtal från hela Finland. Den chockerande nyheten spred sig fort i hela landet.

- Människor är chockerade, misstrogna och arga. Att offret är ett litet barn är så mot det vi uppfattar som rätt och fel att det väckt extra starka känslor. Sympatierna är med det avlidna barnets mamma.

- Ofta har ett ögonvittne känslan av att det borde agera. Nu var polisen på plats så fort så ingen hann känna sådana känslor. Ingen skulle ha kunnat hjälpa eller hindra. Alla har gjort vad de har kunnat, säger Lyyra.

Ledande socialarbetare Lyyra tillägger.
- Ingen behöver tänka på, att om jag bara hade gjort något annorlunda så hade situationen varit en annan.

Lyyra säger att det är hälsosamt och normalt att händelser som denna väcker känslor.

- Reaktionerna kan vara fysiska. Man kan få huvudvärk, må dåligt eller frysa om man känner att händelsen berör ens eget liv.

Ungdomarna behöver nu vuxet stöd

En del elever har också blivit vittne till händelsen på vägen till skolan.

-För de här eleverna är det extra tungt och det är väldigt viktigt att de får en möjlighet att prata med någon om det de känner, säger Bergman.

Skolkurator Mona Bergman säger att det är väldigt viktigt att föräldrar och vuxna nu håller ett speciellt vakande öga på sina ungdomar.

-Det är jätteviktigt att vi vuxna frågar hur barnen mår, att vi lyssnar. Vi har förstås inget svar på deras frågor, men det är viktigt att vi finns där för dem och att de får en möjlighet att prata om sina känslor, säger Bergman.

Både församlingens och stadens ungdomsarbetare kommer att veckan ut ställa upp som samtalspartners.
Likaså kan man få hjälp vid stadens socialjour.

Artikeln har uppdaterats med kommentarer av ledande socialarbetare vid Borgå stad, Krista Lyyra, den 13.11.2017 kl.15.04. Här kan du läsa orginalintervju med Lyyra.

Diskussion om artikeln