Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland värmer ytterligare upp vänskapen med Turkiet – Putin och Erdoğan möts i Sotji

Från 2017
Erdoğan och Putin under G20-möte i Hamburg.
Bildtext Putin och Erdoğan träffades under G20-mötet i Hamburg i juli 2017.
Bild: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Rysslands president Vladimir Putin gör åter ett försök att få in Turkiet på Rysslands linje i Syrien. Putin träffar på måndag kväll Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i Sotji. Det är redan tredje gången de möts i år.

Från Kreml har man inför mötet meddelat att det viktigaste samtalsämnet är Syrien. Enligt Kremls presstalesman Dmitrij Peskov ska presidenterna än en gång diskutera en politisk lösning och Syriens framtid.

Kriget i Syrien har redan pågått i mera än sex år.

Ryssland har bjudit in det som kallas kongressen för nationell dialog till Sotji senare i år och ska bland annat diskutera den med Erdogan, uppger ryska nyhetsmedier.

Kongressen för nationell dialog i Syrien är ett initiativ dit Ryssland har bjudit in ett trettiotal politiska partier och grupperingar till förhandlingar.

Gammal vänskap blir som ny

Turkiet och Ryssland har åter värmt upp sin relation efter en allvarlig diplomatisk kris. Krisen berodde på att ett ryskt stridsflygplan sköts ned i Syrien av turkiska styrkor i november 2015.

Efter nästan ett år av hårda ord och många restriktioner i handeln och turismen mellan länderna återupptog Putin och Erdogan kontakten sommaren 2016. Nu strävar de efter att hitta en gemensam linje för att påverka läget i Mellanöstern.

Ryssland har tidigare anklagat Turkiet för att använda kriget i Syrien i sin egen kamp mot kurderna. Efter den kurdiska folkomröstningen om självstyre i Irak har Ryssland ställt sig på Turkiets sida mot kurderna.

President Putin är kategoriskt emot utbrytarrepubliker. Det enda undantaget utgörs av de såkallade folkrepublikerna i östra Ukraina.

Ett nytt kärnkraftverk är en spelknapp

Turkiet och Ryssland har stora energiaffärer på gång, Ryssland ska bygga ett kärnkraftverk i Akkuyu i Turkiet. Länderna vill också samarbeta kring en ny gaslinje genom Svarta havet från Ryssland till Europa. Gaslinjen går under planeringsnamnet Turkish Stream.

Ryssland hoppas på att få sälja ett system för missilförsvar, S-400, till Turkiet. Systemet har en räckvidd på 400 kilometer och kan förgöra mål på 30 kilometers höjd.

Om affären verkligen lyckas är det något av en sensation, Turkiet är medlem i försvarsalliansen Nato och Nato-länder brukar inte köpa vapen av Ryssland.

Diskussion om artikeln