Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sorgen och nedstämdheten ligger tung över Borgå

Från 2017
Uppdaterad 14.11.2017 10:33.
Lilla kyrkan i Borgå öppen för andakt 13.11.17 efter knivdåd
Bildtext Lilla kyrkan i Borgå var öppen på måndag eftermiddag för stillhet och ljuständning.
Bild: Yle/Stefan Härus

Efter knivdådet mot ett litet barn tidigt på måndag morgon har det känts som om dagen i Borgå inte ville ljusna alls. I Lilla kyrkan i Borgå fick man under eftermiddagen söka ljus och tröst.

På de två främsta bänkraderna sitter en handfull människor helt tysta. Lite längre bak i kyrkorummet samtalar en mamma och hennes unga son med en präst.

Den tunga dörren knarrar och ytterligare ett par personer kommer in i kyrkan, tänder ett par ljus vid altaret och står en stund helt stilla innan de sätter sig.

Lilla kyrkan i Borgå öppen för andakt 13.11.17 efter knivdåd
Bild: Yle/Stefan Härus

En stund av ljus och tystnad

Solen, som hela dagen varit höljd bakom ett draperi av blygråa moln, visar sig en stund och kopierar kyrkans fönster på väggen invid altaret.

Kristallkronorna i taket och ljusen vid altaret lyser i kapp med solen i samma nyans och värme och det som gör så ont ända in i hjärteroten lättar en aning.

Det oförutsedda och icke greppbara har hänt: En pappa har knivhuggit sitt eget barn och en tung stämning har lägrat sig över idylliska Borgå.

- Verkligen ledsamt … alltså ... det finns inga ord att beskriva det, säger en kvinna som vandrar Kyrkogatan upp mot Lilla kyrkan.

Lilla kyrkan i Borgå öppen för andakt 13.11.17 efter knivdåd
Bildtext Lilla kyrkan i Borgå var öppen på måndag eftermiddag.
Bild: Yle/Stefan Härus

Det finns hjälp att få

Nej, det finns inga ord och de som finns är svåra att hitta när Yle Östnyland dyker upp för att fråga människor om vad de känner och om hur de tänker bearbeta det obegripliga.

- Det här hör definitivt till den kategori händelser som man inte kan förstå, men det finns ju krishjälp att få, fortsätter damen.

Damen antar att det är tuffast för de skolelever som har sett uppståndelsen med ambulanser, poliser och läkarhelikopter alldeles invid skolan.

- Vi behöver nog inte bära det här ensamma. Det finns hjälp att få. Möjligheterna är många, säger damen.

Ett hav av ljus i Borgå.
Bild: Lehtikuva

Det tar tid att läka sår

Det är riktigt. Under lunchrasten var Domkyrkoförsamlingens ungdomsledare och stadens ungdomsledare på plats i Lyceiparkens skola för att samtala med de som tyckte att de behöver samtalshjälp.

Den hjälpen kan både skolelever och äldre Borgåbor behöva en tid ännu innan livet söker sig tillbaka i trygga och välbekanta fåror igen.

- Det här ska man nog inte grubbla på i ensamhet. Den bästa hjälpen är att samtala. På det sättet får man sitt inre tömt på åtminstone lite frågor och illamående, men vi måste vara beredda på att processen kommer att kräva tid, säger en man i centrum av Borgå.

Lilla kyrkan i Borgå öppen för andakt 13.11.17 efter knivdåd
Bildtext En stund av ljus i Lilla kyrkan på måndag eftermiddag.
Bild: Yle/Stefan Härus

Småstadsidyllen fick en spricka

På busstationen står en dam och väntar på bussen hem.

- Jag mår riktigt dåligt. Det här är bara så hemskt. Tänk att ett litet oskyldigt barn blir utsatt för något sådant. Och i lilla Borgå dessutom. Ofattbart, säger damen.

Men tillbaka till Lilla kyrkan. En del av de som kommer ut efter sina tysta minuter i oförståelse tittar tomt framför sig och skakar på huvudet då Yle Östnyland frågar om de vill berätta vad de känner och tänker.

"Nu behöver vi lätta våra hjärtan"

Nej, det är ingen lätt dag för Borgåborna. Det är alltid tragiskt när oskyldiga barn lider eller får sätta livet till. Var det än händer i världen. På något sätt verkar ändå avståndet dämpa ångesten.

Nu hände det nära. För nära. Därför är det säkert skäl att följa den lösningsmodell som mannen i Borgå centrum kom med.

- Nu behöver vi lätta våra hjärtan men vi behöver vara beredda på att det här kommer att ta tid. Det går inte i en hast förbi.

Finlands flagga på halvstång.
Bild: Yle/Monica Forssell

Hundratals ljus, blommor och kramdjur

Ännu sent på kvällen kom många Borgåbor till parken för att hedra offret, det lilla barnet.

Några grät, andra kramade om varandra. En man hoppades att Gud tar hand om flickan.

Gravljus, ljuslyktor och kramdjur lyser upp mörkret utanför Lyceiparkens lekpark.
Bildtext Många ville hedra barnets minne med ljus och kramdjur.
Bild: Mikael Kokkola/Yle

Tidigare på kvällen sökte sig så många till platsen att trafiken stundvis stod stilla i kvarteren kring parken.

Krispunkt och telefonjour

Lätta sitt hjärta kan man - förutom för varandra - också göra i den krispunkt som Borgå stad och Porvoon suomalainen seurakunta öppnade på måndag.

Ett ljushav lyser upp mörkret vid Lyceiparkens lekpark.
Bildtext Ett ljushav lyste upp mörkret utanför Lyceiparkens lekpark på måndag kväll.
Bild: Mikael Kokkola/Yle

Krispunkten finns i församlingshemmet på Lundagatan 5 och kommer att vara öppen ännu på tisdag mellan klockan 15 och 18.

– Man kan komma till krispunkten om man känner sig skakad över det som har hänt och om man upplever att man behöver få hjälp av någon professionell, säger chefen för Östra Nylands socialjour, Kristina Huopalainen.

Också Östra Nylands socialjour erbjuder akut kris- och diskussionshjälp per telefon. Krishjälpen erbjuds på numren
040 517 4194 och 040 861 1663.

Diskussion om artikeln