Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bloomberg: Eurozonen en otippad ljusglimt i världsekonomin

Från 2017
En skylt med texten Eurozonen.
Bild: Mostphotos

På senare tid har både enkäter och ekonomisk statistik visat att den finländska ekonomin har vänt uppåt efter många år av negativ tillväxt.

Nu skriver ekonomisajten Bloomberg att hela eurozonen upplever sin kraftigaste tillväxt på ett årtionde.

Ekonomer som Bloomberg intervjuat talar om en gyllene period med ekonomisk tillväxt och låg inflation.

Det här är en stor förändring med tanke på att eurozonen efter den globala finanskrisen har genomgått en skuldkris, rekordhöga arbetslöshetssiffror och hot om deflation som enligt Bloomberg hotade hela valutaunionens existens.

Bra för världsekonomin

Internationella valutafonden IMF säger i en ny rapport att den ekonomiska tillväxten i euroområdet och i länder i centrala och östra Europa gynnar den globala ekonomin.

IMF höjde i oktober sin prognos för den globala tillväxten. Organisationen säger att höjningen till stor del berodde på det förbättrade läget i Europa.

Experter som Bloomberg har intervjuat har i år åtta gånger höjt sina prognoser för eurozonen.

Ekonomen Angel Talavera vid Oxford Economics i London säger att den ekonomiska uppgången i Europa har pågått i fyra år och att de flesta indikatorer antyder att konjunkturcykeln har kommit halvvägs.

Talavera räknar med flera år av fortsatt tillväxt förutsatt att ingenting oförutsett inträffar.

Ekonomisk stimulans

Den gynnsamma trenden är enligt Bloomberg Europeiska Centralbankens förtjänst i och med att banken kraftigt stimulerat ekonomin med låga räntor och stödköp av bland annat statsobligationer.

Trots konjunkturuppgången har Europa ännu en lång väg att gå för att nå tillbaka till samma nivå som tidigare.

Produktiviteten är klart lägre än i början av 2000-talet, ungdomsarbetslösheten är hög och den europeiska tillväxten tros förbli långsammare än tillväxten i USA.

Därför väntas Europeiska centralbanken fortsätta med sin ekonomiska stimulans. Nordea förutspår i en färsk prognos att räntan inte kommer att höjas de närmaste åren.

Ekonomer vid Credit Suisse säger till Bloomberg att chanserna är goda att tillväxten i eurozonen ökar 2018. Credit Suisse förutspår en tillväxt på 2,5 procent för området nästa år.

Lyftkranar

Det går bra för Finlands ekonomi just nu

Finlands ekonomi har vuxit sedan början av 2015.

Diskussion om artikeln