Hoppa till huvudinnehåll

X3M

I dokumentären Like a rockstar växer André Linman upp mitt i strålkastarljuset

Från 2017
Programmet är inte längre tillgängligt

André Linman började sin artistkarriär som sångare i bandet Sturm und Drang. Nu sjunger han allt från kärleksballader till finsk pop i tävlingen Tähdet tähdet.

Tähdet tähdet är en tävling som sänds på MTV3 och den går ut på att artisterna sjunger olika musikstilar varje vecka.

André Linman som nu lyckats hålla sig kvar i flera veckor har till exempel sjungit Kents låt Kärleken väntar.

- Det var ett lite mystiskt drag av mig att dra Kent, men jag bestämde mig redan från början att jag ska ta risker. Det får gå som det går, men det känns i alla fall häftigt. Att ta enkla kort blir bara tråkigt, säger han när han besöker X3M:s morgonprogram.

Roligt och skrämmande

André tycker att tävlingen är både rolig och skrämmande på samma gång.

- Folk kanske ser på mig som den där heavysångaren från Vasa, men jag är nog mer mångsidig än så. Det hoppas jag i alla fall. Nu vill jag visa alla att jag kan mer, säger han.

Tänker du strategiskt när du väljer låtarna?

- Först så gjorde jag inte det, men direkt jag fick känna lite på segerns sötma blev jag mer strategisk. Men det handlar ändå mer om att ha roligt än att vinna.

Nervös över hiphopen

En genre som André var väldigt nervös över var hiphop, men också den klarade han.

Det var kanske ändå inte helt självklart eftersom domarna var tveksamma över om hans val av låt – Pitbulls Rain over me, verkligen kunde räknas som hiphop.

Trots det gick han alltså vidare – och har hållit sig kvar!

Han har bland annat klätt ut sig till Robin Hood för filmmusiktemat (och sjungit klassikern Everything I do I do it for you) samt visat den finska publiken att han också klarar av typisk finsk pop med låten Mies jolle ei koskaan tapahdu mitään.

Hur det går i fortsättningen kan du se på MTV3 på söndag, men redan nu kan du kolla in den här dokumentärgodingen här under. En film gjord när Sturm und Drang var som störst, och André Linman, ja inte minst, men ändå väldigt liten.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln