Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Slut på soprallyt till Sverige och Estland - nu ska Åboregionens sopor brännas på hemmaplan och det kan ge dig en lägre sopavgift

Från 2017
Skorstensruinen.
Bildtext Åbos gamla förbränningsverk i stadsdelen Oriketo gick hädan - nu ska ett nytt förbränningsverk byggas i rask takt i Salo.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

På tisdagen slog Sydvästra Finlands avfallsservice Ab:s bolagsstämma fast att det ska byggas ett nytt förbränningsverk för regionens sopor i Salo.

I praktiken bestämde den extra bolagsstämman att man ännu i år ska grunda ett nytt avfallsenergibolag som ska bygga det nya förbränningsverket i Korvenmäki i Salo.

Bolaget ägs av Sydvästra Finlands avfallsservice och Salon Kaukolämpö Oy, båda med en andel på 50 procent.

Wc-stolar som ska återvinnas som material för tegel.
Bildtext På Toppå i Åbo sorteras närmare trettio olika typer av material för återvinning. Resten bränns och om några år ska den förbränningen ske i Salo.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Sydvästra Finlands avfallsservice ägs i sin tur av 17 kommuner och städer, och är det bolag som i praktiken sköter om allt hushållsavfall i Sydvästra Finland.

Avfallsförbränningsverket, som man gärna kallar för ekokraftverket, ska producera fjärrvärme för invånare och företag i Salo.

Lägre avgifter i sikte?

Enligt Sydvästra Finlands avfallsservice är det en betydligt vettigare lösning att bränna regionens sopor själva, jämfört med situationen idag där allt hushållsavfall transporteras till andra orter för förbränning.

Bland annat skeppas en stor del av soporna utomlands till Sverige och till Estland.

Berg av soppåsar väntar på att forslas vidare till brännverk.
Bildtext Sopor som lagras på Toppå i Åbo för att skeppas iväg till till exempel Sverige kan medföra miljöolägenheter.
Bild: Yle/Lotta Sundström

De här avfallstransporterna blir dyra och en annan fördel med att bränna soporna på hemmaplan är att förbränningsverket producerar fjärrvärme som kan säljas till hushåll och företag i Salo.

En egen anläggning ska enligt Sydvästra Finlands avfallsservice leda till en årlig inbesparing på drygt 4 miljoner euro, vilket betyder 10 euro per invånare, jämfört med dagens arrangemang.

En del av inbesparingarna kommer att styras till att utveckla återvinningen i Åboregionen.

Nytt förbränningsverk börjar förverkligas redan nu

Planeringsarbetet för det nya förbränningsverket ska starta ännu i år och byggkostnaderna uppskattas bli totalt 110 miljoner euro.

Meningen är att anläggningen kan tas i bruk i slutet av år 2020.

Diskussion om artikeln