Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mamman till det knivdödade barnet hade ansökt om besöksförbud

Från 2017
Uppdaterad 14.11.2017 19:46.
Flera gravljus och nallebjörn på marken
Bild: Yle/Crawford

Polisen i Östra Nyland har inlett förhören med den man som misstänks för mordet på sitt treåriga barn. Polisen har inte tills vidare uttalat sig om motivet bakom våldsdådet men rättsliga dokument visar att föräldrarna befann sig mitt i en vårdnadstvist.

Polisen uppger att pappan utan tillstånd hade tagit dottern hemifrån på måndag morgon och fört henne till Lyceiparken i Borgå. Där misstänks den kring 40-årige pappan ha knivhuggit sitt barn, som dog av skadorna på sjukhus.

Mamman hade ansökt om utvidgat besöksförbud för fadern i augusti. Av det framgår det att modern ansökt om förbud också alldeles nära platsen för brottet.

Ansökan gällde såväl mamman som det gemensamma barnet och behandlingen av fallet pågick ännu i tingsrätten.

Modern ansökte om besöksförbud dygnet runt till hennes och barnets hem med omkringliggande gatuområden samt området i närheten av skyddshemmet.

Dessutom ansökte hon om ett besöksförbud till sitt arbete för största delen av veckan och till barnets daghem med omkringliggande gatområden.

Mammans arbetsplats ligger nära Lyceiparken.

Lyceiparken i Borgå.
Bildtext Lyceiparken i Borgå.
Bild: Lehtikuva

FNB fick veta av tingsrätten att polisen utfärdat ett tillfälligt besöksförbud för mannen medan ärendet var under behandling. Domstolshandlingarna visar dock inte om mannen hade informerats om besöksförbudet.

Vårdnadsstriden uppe i tingsrätten

I september kom Östra Nylands tingsrätt med sitt domslut om vårdnad, umgängesrätt och underhåll, men beslutet hade inte vunnit laga kraft eftersom det överklagats till hovrätten.

Enligt beslutet fick modern vårdnaden om dottern, medan fadern skulle få umgängesrätt under övervakning.

Barnet bodde sedan tidigare hos sin mamma, pappan hade vräkts från det tidigare gemensamma hemmet i början av året. Pappan hade velat få gemensam vårdnad om barnet.

Mamman har sagt att hon i augusti, före tingsrättsbehandlingen, hade fått ett meddelande av en släkting till barnets pappa om att mannen hotat att döda kvinnan, sig själv och deras dotter om tingsrättens domslut inte föll honom i smaken.

Mannen bestrider hotet.

I ett textmeddelande, som anfördes som bevis i rätten, varnade mannens bror kvinnan för honom och rekommenderade henne att byta ut låsen i lägenheten.

Kvinnan berättade också att mannen ibland hade slagit barnet på händerna och skinkorna.

Mannen har bland annat sagt att han haft det svårt på grund av skilsmässan, grälen och sin arbetslöshet.

Barnets säkerhet var enligt honom inte hotat, utan han ville vara en god far för sina barn.

Rätten såg dödshotet som diffust

Tingsrätten ansåg i september att beviset på dödshotet var diffust. Det var andra hands information och hörsägen och mannen sade själv att han sagt allt möjligt "dumt" när han var trött.

Rätten ansåg ändå att det inte fanns något förtroende mellan föräldrarna och att de inte klarade av att tillsammans besluta om barnets angelägenheter.

Mannen hade betett sig självsvåldigt, han hade upprepade gånger hållit dottern hos sig mot mammans vilja och utan lov tagit barnet med sig utomlands.

I somras hade mannen i smyg skaffat ett pass till dottern och fört henne till sin hemregion i Karibien. Mannen säger att det handlade om en semesterresa.

Polisen står och förhör folk efter olyckan
Bildtext Polis och ambulans på plats vid brottsplatsen på måndagen.
Bild: Yle/ Jenny Kähärä

Barnets situation hade redan en tid varit sådan att den väckt oro hos tredje parter och myndigheter. Det hade gjorts barnskyddsanmälningar om flickan.

Enligt ett polisuttalande hade polisen besökt kvinnans adress tre gånger under vårvintern.

Rätten konstaterade ändå att barnet och pappan stod varandra nära och hade en varm relation och beslutade att mannen skulle få övervakad umgängesrätt.

I sin ansökan om besöksförbud uppgav kvinnan att hon varit tvungen att uppsöka skyddshem med barnet på grund av dödshotet. Kvinnan hänvisade till mannens tidigare hotfulla beteende och ansåg att hotet borde tas på största allvar.

Av dokumenten om vårdnadstvisten framgår det att barnets mamma och den mordmisstänkte mannen var före detta sambor.

Polisen uppger att den mordmisstänkte är fransk medborgare. I början av året dömdes han i tingsrätten till 30 dagar villkorligt fängelse för misshandel på sin andra tonåriga dotter år 2015. Den äldre dottern har en annan mamma.

Text: FNB