Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nationalmuseum satsar på Barbieutställning: "Man kan till och med se dockan som feminist"

Från 2017
Silkstone-Barbie
Bildtext Barbie visas upp som en positiv förebild för unga flickor. I bilden Silkstone-Barbie.
Bild: Mattel

Finlands Nationalmuseum ställer ut 450 Barbiedockor i vår. Museet betonar den amerikanska dockans kulturhistoriska betydelse och roll som positiv förebild för miljoner flickor. Litteraturvetaren Mia Österlund hoppas på ett bredare perspektiv för en omdiskuterad ikon.

- Nästan alla flickor och kvinnor har en relation till Barbie. Vi minns den från vår barndom och det är en kulturell produkt. Man kan ha utställningar om olika populärkulturella fenomen från jazzmusik till filmstjärnor. Varför inte om Barbie? säger Minerva Keltanen, chef för Nationalmuseets utställningar.

Utställningen Barbie - The Icon har inget finskt eller svenskt namn eftersom den är en importvara direkt från Italien och USA.

neljä barbie nukkea
Bildtext Fyra Barbiedockor - tillvänster den allra första versionen.
Bild: Mattel

Barbiedockorna som ställs ut kommer från leksakstillverkaren Mattel och privata samlare. Helheten är färdigt kuraterad och har visats tidigare i Madrid, Milano och Rom.

Vad utställningen kostar för museet berättar Keltanen inte, men en målsättning är givetvis att locka publik.

Man räknar med upp till 100 000 besökare, vilket är en sjättedel av hela årets publik på husets tio museer sammanlagt.

Barbie har aldrig gift sig, hon har till och med bytt pojkvän från Ken till en australiensisk surfare, hon är yrkeskvinna

Minerva Keltanen, utställningschef

- Vi koncentrerar oss på de glada och positiva aspekterna av Barbien. Barbie är en bra leksak. Barn har drömmar och Barbie kan representera drömmarna om vad de vill bli som vuxna. Barbie är exceptionell för det är en vuxen docka och föreställer inte ett barn, säger Keltanen.

Barbie lanserades 1959 i USA och har inspirerats av den tyska dockan Lilli. Den första Barbien hade svartvit simdräkt, solglasögon och guldörhängen och sålde genast i flera hundratusen exemplar.

Utställningschef Minerva Keltanen håller i en stor bok om Barbiedockan.
Bildtext Utställningschef Minerva Keltanen håller i en stor bok om Barbiedockan.
Bild: Yle/Eva Lamppu

Dockan blev fashionista och snart yrkeskvinna - från astronaut och proffsidrottare till läkare och på 1990-talet president. Dockan handlar alltså om mer än bara mode och skönhet, säger Keltanen och tycker man till och med kan kalla Barbie feminist.

- Hon har aldrig gift sig, hon har till och med bytt pojkvän från Ken till en australiensisk surfare, hon är yrkeskvinna, räknar Keltanen upp.

Barbie har inspirerat både modeskapare och konstnärer. Den allra färskaste Barbien är mörkhyad, atletisk och klädd i hijab och föreställer den olympiska fäktaren Ibtihaj Muhammad.

Kontexten kring Barbie det mest intressanta

Mia Österlund är litteraturvetare på Åbo Akademi och har studerat bilderböcker ut ett könsperspektiv, bland annat hur Barbie presenteras i bokform.

Hon hoppas att utställningen också tar med samhällsdebatten om dockan under alla dess decennier.

- Är det bara Barbiedockans utveckling som ställs ut? Jag tycker personligen det intressanta är till exempel hur dockan använts och kommenterats i bildkonsten. Till exempel konstverk där man gjort dockan äldre och låtit henne åldras, för det gör hon ju inte annars, säger Österlund.

Feminist i dag, men inte på 70-talet

Barbie är ett komplext fenomen och det gör det intressant, säger Österlund. Barbie är som en behållare för olika föreställningar om genus och kvinnlighet.

- Den har väckt debatt och synen på Barbie har hela tiden förändrats. Den var utskälld på 70-talet och ännu på 90-talet mätte forskare dockans kroppsliga proportioner och diskuterade hennes vithet och femininitet. Det nya är att man ser mera positivt på dockan, som ett föremål för flickors fantasier om frihet, säger Österlund.

Barbie-näyttely Pariisissa
Bildtext Barbies vithet har diskuterats men i dag finns hon i tiotals nationaliteter.
Bild: Marc Helfer

Ur den synpunkten kan Österlund förstå att man på Nationalmuséet ser på Barbie som feminist, men hon påpekar att det beror på vilken feministisk diskurs det handlar om och att det inte alltid har varit så.

Ingen Barbiereklam

På museet är man förberedd på att ta emot debatten om vilket skönhets- och kvinnoideal Barbie representerar, än i dag, med en serie diskussioner.

På frågan om utställningen är en reklam för en amerikansk leksak säger Minerva Keltanen att det är muséet som betalar för att få ställa ut dockorna, inte tvärtom.

Barbie The Icon-utställningen förverkligas 27.4.–26.8.2018 på Nationalmuseum i Helsingfors.

Diskussion om artikeln