Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Två veckor kvar av avloppsrenovering vid Studentbyn

Från 2017
Uppdaterad 15.11.2017 08:55.
Avloppsrörsdelar som ligger i gräset.
Bild: Jasmine Nedergård / Yle

De snart över 60 år gamla avloppsrören längs med Studentbyn och Aura å renoveras nu för fullt. Om allt går vägen ska arbetet vara klart om två veckor, berättar Åbo Vattenförsörjning Ab.

Stora rör sträcker sig längs med Aura å på en 1,7 kilometers sträcka mellan Hallisbron och Pispalavägen på grund av en avloppsrenovering. Även Kuratorstigen vid östra Studentbyn påverkas så länge renoveringen pågår.

Kari Mäkinen från Aarsleff Oy, som utför själva renoveringen, berättar att avloppsrenoveringen började för ungefär fem veckor sedan. Om allt går som det ska borde arbetet vara klart om ungefär två veckor.

Avloppsrören från 1958

Det är Åbo Vattenförsörjning Ab som beställt renoveringen och Ilkka Laitinen och Petri Ahti som deltar i projektet berättar att renoveringen görs eftersom en undersökning visar att deras skick blivit dåligt. De är också över femtio år gamla.

- Avloppen är från 1958 och och de har aldrig renoverats tidigare så därför behövde vi göra denna renovering, säger Laitinen och Ahti.

kari mäkinen, ilkka latinen och petri ahti står utanför åbo vattenförsörjning abs byggnad
Bildtext Från vänster: Petri Ahti, Ilkka Latinen och Kari Mäkinen.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård
avloppsrör som sträcker sig längs med aura å och studentbyns yttre kant
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Daniel Rönnberg och Jesper Savonheimo som bor i Studentbyn och i Hallisbyn har ofta gått förbi rörrenoveringen under de senaste veckorna. Ingen av dem har stört sig nämnvärt på den stora avloppsrenoveringen.

- Rören är ju nog svåra att inte lägga märke till, säger Rönnberg. Förutom att det inte är så jättefint här just nu så stör det nog inte mig.

- Det är nog bara om man går riktigt nära någon generator som det hörs något buller, säger Savonheimo.

jesper savonheimo och daniel rönnberg som står på promenadsträckan längs med aura å i studentbyn
Bildtext Jesper Savonheimo och Daniel Rönnberg.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

"De har informerat väldigt bra"

Vid Östra svenskspråkiga dagvårdsenheten, som ligger precis invid Kuratorstigen där avloppsrenovering utförs, är enhetschef Nina Rosenberg överraskad över hur smärtfritt allting gått.

- Flera veckor på förhand blev vi informerade om vad som kommer att hända och vi fick det också skriftligt så vi i god tid kunnat skicka ut åt alla föräldrar och informera om renoveringen.

Rosenberg berättar att de inte påverkats så mycket förutom att innergården på ena sidan behövdes minskas några meter och att Kuratorstigens parkeringsplatser inte kunde användas under en tid.

- Barnen har ju också varit väldigt intresserade över allt som händer utanför gården. Men jag är positivt överraskad. Jag var nog förberedd på att det skulle vara mycket stökigare, men allt har gått väldigt smärtfritt.

avloppsrör som sträcker sig längs med aura å och studentbyns yttre kant
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Avloppsläckage i studentbykällare

Två av höghusen vid Nummisstranden råkade ut för en otrevlig incident förra veckan. Avloppsvatten hade runnit in i båda husens källare och arbetet med att rengöra källarvåningarna har pågått i flera dagar.

Enligt studentbyns fastighetschef Ismo Aaltonen hade företaget som sköter avloppssaneringen glömt att koppla de två husen till avloppet.

Det lär inte ha varit en trevlig syn då avloppsvatten med avföring simmade på golvet där invånarna har sina källarförråd.

- Själv har jag inte varit på plats, men det var ungefär fem centimeter avloppsvatten på golvet.

Smutsiga möbler in en sopcontainer.
Bild: Yle/Kimmo Gustafsson

I de berörda husen bor kring hundra studenter. Sugbilar har gjort sitt och källarvåningarna har städats och decinficerats.

- Företaget har nog försökt åtgärda en tråkig situation. Bland annat har de levererat sopcontainrar. En del av lösöret hamnade genast på soptippen.

Enligt Aaltonen ska man ta ställning till skadestånd senare. Också invånare i andra hus hade sina förråd i de drabbade källarvåningarna. Berörda studenter har informerats om saken. En grundlig rengöring inleddes i måndags.

Diskussion om artikeln