Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Het debatt mellan SFP och SDP i Vasa - fullmäktigemötet fick efterspel

Från 2017
Uppdaterad 14.11.2017 21:21.
Stadsfullmäktige i Vasa behandlar budgeten.
Bildtext Stadsfullmäktige i Vasa behandlar budgeten.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

En debatt har blossat upp på sociala medier efter måndagens fullmäktigemöte i Vasa där Socialdemokraternas förslag stötte på patrull. Socialdemokraterna och SFP kritiserar nu varandra.

Socialdemokraternas Matias Mäkynen kallar SFP och Samlingspartiet "kalla" och menar att de inte vill förbättra ungdomars och familjers situation. Detta för att partierna röstade mot ett antal förslag som Mäkynen och Socialdemokraterna kom med under måndagens budgetbehandling i fullmäktige.

Bland dessa ett förslag om nya tjänster inom barnskyddet och familjerådgivningen och ett om att öka antalet sommarjobb för stadens ungdomar.

- Det största partiet SFP och de mindre partierna Samlingspartiet, Sannfinländarna, Kristdemokraterna och Centern vill inte förbättra servicen för Vasas barn, ungdomar och familjer, skriver Mäkynen på Facebook.

Matias Mäkynen politiker.
Bildtext Matias Mäkynen.
Bild: Yle/Kalle Ranta

Han fortsätter med att kalla SFP:s och Samlingspartiets agerande "kyligt".

Mäkynen preciserar sitt uttalande för Yle Österbotten.

- Jag vet att det finns flera inom SFP som jobbar för barn och ungdomar men nu förhindrade gruppdisciplinen dem från att rösta för våra förslag, säger Mäkynen.

Strand oförstående

Fullmäktiges ordförande Joakim Strand kan inte förstå hur Mäkynen kan påstå att vissa partier inte jobbar för barn- och ungdomar. Strand ger också media en känga.

- Vasa stad har tusentals anställda och hundratals förtroendevalda som varje dag förser våra invånare med bästa möjliga service. Att Mäkynens oförankrade förslag, som dessutom strider mot hans eget partis ledda styrelses förslag, och inte ens utgör en promille av budgetens slutsumma får så här stor reklam i media övergår mitt förstånd.

Från SFP:s håll förundrar man sig över att Socialdemokraterna inte kunde godkänna det budgetförslag som man själv varit med och utarbetat i stadsstyrelsen.

Joakim Strand skriver i en uppdatering att han förundras över att "SDP råskällde på SDP-ledda styrelseförslag", med hänvisning till att stadsstyrelsen som förberett budgetförslaget leds av socialdemokraten Kim Berg.

Joakim Strand
Bildtext Joakim Strand.
Bild: Yle/Anna Ruda

"För tajt tidtabell"

Matias Mäkynen och partikollegan Miapetra Kumpula-Natri kritiserar den tajta tidtabellen. De menar att mer tid skulle ha behövts för att få de andra partierna att förstå vikten av Socialdemokraternas förslag.

Mäkynen påpekar att en ny undersökning om barns- och ungdomars välmående blev klar så sent som förra veckan, författad av stadens tjänstemän.

- I andra städer av samma storlek har fullmäktige en större roll i att bygga upp budgeten och det förs mycket mer diskussion mellan grupperna, hävdar Mäkynen.

Men kunde då inte Mäkynen och SDP ha väntat till ett senare möte och kommit med sina förslag då, i form av en tilläggsbudget?

- Om stadsstyrelsen eller social- och hälsovårdsnämnden föreslår en tilläggsbudget, då kan vi besluta om det. Och visst, vår grupp kan också göra en motion som sedan ska på utlåtanderunda. Men de här sätten tar mycket mer tid jämfört med att fullmäktige igår skulle ha godkänt våra förslag.

Strand: Tidtabeller kan ses över

Joakim Strand säger att Mäkynens stil att kritisera gjorde att en del ledamöter tog illa vid sig.

Skulle gårdagens motsättningar ha kunnat undvikas om grupperna fått mer tid på sig att bekanta sig med Mäkynens förslag?

- Tidtabeller och processer kan alltid ses över. Om man visar maximal respekt mot kolleger och medmänniskor ökar man alltid chanserna att få stöd för sina initiativ, säger Strand.

Än finns det hopp

Matias Mäkynen har inte gett upp hoppet om att lyckas driva igenom förslagen.

- Genom samarbete mellan grupperna tror jag vi kan komma fram till hur vi ska förbättra situationen. Jag tror att nästan alla förstår behovet när de får de färskaste siffrorna framför sig.

Artikeln uppdaterad med ytterligare ett citat av Joakim Strand kl. 20.50