Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Militärkupp i Zimbabwe, Australien på väg mot könsneutralt äktenskap, finsk tjära i fara

Från 2017
Uppdaterad 15.11.2017 07:20.
Zimbabwes arméchef general Constantino Chiwenga varnade på måndagen för att armén kan tvingas agera om inte "utrensningarna" inom det styrande partiet Zanu-PF upphör.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Utrikes:

I Zimbabwe ser det ut att pågå ett kuppförsök mot president Robert Mugabe som har styrt landet i 37 år. Skottlossning har hörts vid presidentens residens i huvudstaden Harare och militärfordon har rullat in i staden. Soldater har tagit över den statliga tv-kanalen och läst upp ett uttalande där de bedyrar att det inte handlar om en militärkupp och att presidenten och hans familj är i säkerhet.

Vid det Internationella klimatmötet i Bonn i Tyskland riktas blickarna idag mot förbundskansler Angela Merkel. Många är kritiska till Merkels hållning i frågan om kolkraft, men Merkel själv betonar att allt handlar om en balansgång.

Inrikes:

Behandlingen av tjänstebrottsåtalen mot riksåklagare Matti Nissinen fortsätter i Högsta domstolen i dag med att domstolen hör Nissinen. Nissinen är åtalad för brott mot tjänsteplikt i samband med uppköp av en ledarutbildning som beställts från hans brors företag.

Framtiden för inhemsk tjära tjära är oviss i och med EU registrering. De få finska tillverkarna har inte råd med den registrering som EU kräver av tillverkare.

Sofia Joons berättar om hur hon hamnade i kläm mellan svenska Försäkringskassan och finländska FPA. Ingendera ville betala föräldraledighet eller barnbidrag.

Krigsövningen Zapad: På Försvarshögskolan i Helsingfors bedömer man att Ryssland och Vitryssland inte övade anfall mot Nato utan det gällde bekämpning av terrorister, såsom bägge uppgav.

Väder:

I väster mest uppehåll, i öster mest mulet och i söder blötsnö eller regn. I Lappland lokalt snöfall.

0..+4 grader, i norr -5..-15 grader.

Diskussion om artikeln