Kuppförsök i Zimbabwe - soldater har tagit över statlig tv
Militären bedyrar att det som pågår i Zimbabwe inte är en statskupp och att presidenten är i säkerhet. Kampen om vem som ska ta över efter 93-årige Robert Mugabe ser ändå ut att ha tagit en våldsam vändning.
Militärfordon rullade in i Zimbabwes huvudstad Harare under natten till onsdagen.
Invånare har rapporterat om explosioner i närheten av universitetet och skottlossning i närheten av presidentens privata residens i förorten Borrowdale.
Soldater har tagit över den statliga tv-kanalen ZBC. I en tv-sändning under natten sade en talesman för militären att det här inte handlar om en militärkupp.
Den anonyme talesmannen bedyrar att president Robert Mugabe och hans familj är i säkerhet.
Enligt honom är militären bara ute efter "kriminella" i Mugabes närhet, som begår brott som orsakar socialt och ekonomiskt lidande i landet.
- När vi har uträttat vårt uppdrag förväntar vi oss att allt ska återgå till det normala, säger militärens talesperson i sändningen.
Mugabe i husarrest?
Senare på onsdag morgon såg gatorna i Harare tommare ut än vanligt, men många såg ändå ut att vara på väg till sina jobb som vanligt.
Militärfordon var positionerade i en del gathörn, men staden verkade rätt lugn.
På sociala medier spreds obekräftade uppgifter om att president Mugabe och hans fru Grace har försatts i husarrest och att landets förre vicepresident Emmerson Mnangagwa har återvänt från sin kortvariga landsflykt och är beredd att ta över.
De här uppgifterna har alltså inte ännu bekräftats från något officiellt håll.
Krigsveteranerna applåderar
Den mäktiga organisationen för Zimbabwes krigsveteraner från befrielsekriget på 1970-talet har redan hunnit hylla militärens agerande.
Nyhetsbyrån AP fick tag på organisationens ledare Chris Mutsvangwa och han beskrev skeendet som "ett oblodigt tillrättavisande av grovt maktmissbruk".
Enligt Mutsvangwa kommer militärens ingripande att medföra både "genuin demokrati" och ekonomisk återhämtning.
Också landets största oppositionsparti MDC uttrycker försiktig entusiasm.
I ett uttalande från MDC uttrycks en önskan om att militärens ingripande ska leda till etableringen av en "stabil demokrati".
Nu kulminerar maktkampen
Redan på tisdagen sågs bepansrade fordon vara på väg mot huvudstaden och ryktena om en nära förestående militärkupp spreds.
Händelseförloppet som nu ser ut att kulminera började den 6 november då landets vicepresident Emmerson Mnangagwa fick sparken.
Han har varit Mugabes vapendragare i decennier och fram till den senaste tiden har han varit en stark kandidat som efterträdare till president Mugabe.
Mnangagwa hade också ett starkt stöd hos militären.
Mnangagwa beskylldes för konspirationer och trolldom och flydde landet.
En av dem som framförde de häftigaste anklagelserna var Mugabes 52-åriga fru Grace Mugabe.
Avkedandet av Mnangagwa sågs just som ett sätt att bereda väg för Grace Mugabe. Hon har visat stort intresse för att ta över makten efter sin 93-årige make.
Det styrande partiet Zanu-PF verkar splittrat mellan kandidaterna.
På måndagen höll Zimbabwes arméchef general Constantino Chiwenga en presskonferens som överraskade många.
Han varnade då Zanu-PF för att armén kan tvingas agera om utrensningarna av landets självständighetshjältar från 1970-talet inte upphör.
Det var första gången som militären öppet tog avstånd från Mugabes närkrets.
Nu verkar militären ha skridit från ord till handling.
Källor: AP, Reuters, AFP, BBC
Se video med Grace Mugabes olika framträdanden.
