Trump stolt över gott bemötande på handelsresa i Asien
President Donald Trump har återvänt till Vita Huset efter sin långa Asienresa. En framgång av episka mått är presidentens egen utvärdering. Han väntas senare idag uttala sig om resan i Washington.
Redan på den sista anhalten och på flygresan hem berömde presidenten framgångarna under resan.
- Vi har fått ett bemötande som ingen tidigare amerikansk president har fått. Det är inte många som har fått tala till det sydkoreanska parlamentet.
Bemötandet har varit det bästa på alla resmål, sade presidenten stolt. Och han talade om alla nya vänner på höga poster han har fått.
Nordkorea mest eldfängt
Säkerhetspolitik och handel var de två stora frågorna under resan. Nordkorea var den stora frågan i samtliga länder presidenten besökte.
Han ville försäkra Japan och Sydkorea om sitt stöd, och han ville få med Kina i arbetet med sanktioner och operationen att påverka Nordkorea.
Nu meddelar AP, utgående från den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua, att en kinesisk delegation ska besöka Nordkorea på fredag.
Den formella orsaken är att informera om den kinesiska partikongressens resultat. Men USA hoppas på framsteg som beror på president Trumps besök i Peking förra veckan.
I USA noterar man att det har varit lugnt i Nordkorea under den senaste tiden. Det har inte kommit några nya missiltest eller krigsretorik.
”Gammal galning” eller ”kort och fet”
Bedömare i USA anser redan det som ett framsteg att inga konflikter bröt ut under presidentens resa. Vädret hindrade honom från att besöka den demilitariserade gränszonen mellan Syd- och Nordkorea.
Ett märkligt ordkrig på Twitter bröt ändå ut. Den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån kallade Trump en ”gammal galning”.
Trump svarade sårat på Twitter att han inte förstår anklagelsen. Han skulle minsann inte kalla Nordkoreas ledare Kim Jong Un för ”kort och fet”.
Utvärdering senare idag
President Trump återvände till Vita huset sent igår kväll amerikansk tid. Han väntas hålla ett stort linjetal senare idag.
Det finns också de i USA som är kritiska till resultaten av resan. Många av Trumps möten med utländska statschefer betecknas mest som trevliga fotosessioner. Det säger ekonomen Ken Goldstein i New York.
Han är en av dem som två gånger om året presenterar en global ”Economic Outlook”. Den senaste presenterades på måndag.
Kina en risk, USA också
Det kommande halvåret bedöms som positivt för världsekonomin. Men rapporten varnar för flera faktorer som kan riskera den ekonomiska utvecklingen.
En långsammare ekonomisk tillväxt i Kina är en risk. Eventuella handelskonflikter kan också uppstå.
Handelskrig riskeras om man löser upp existerande handelsavtal, vilket har varit USA:s målsättning. USA arbetar för bilaterala handelsavtal på lika villkor.
USA lämnade till exempel ASEAN-ländernas APEC-avtal. Men nu fortsätter de övriga länderna utan USA.
Presidenten har skrivit under några avtal under sin resa. Men Ken Goldstein anser dem mest vara teater, som knappast förverkligas.
- Det nya amerikanska talesättet om ”Amerika först” riskerar att innebära ”Amerika ensamt”, påminner Ken Goldstein. Det har kanske inte påverkan för världsekonomin, men riskerar försämra läget i USA.