Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

SFP-politiker: Socialdemokraternas utspel i Vasafullmäktige kan vara början på valkampanj

Från 2017
Uppdaterad 16.11.2017 06:23.
Thomas Öhman
Bildtext Thomas Öhman.
Bild: Yle/Roger Källman

Vi är oroliga, säger Anita Niemi-Iilahti (SDP). Hon syftar på att förslaget på tilläggssatsning till barnskydd och familjerådgivning inte gick igenom i Vasafullmäktige. Thomas Öhman (SFP) misstänker att det kan vara fråga om en valkampanjöppning.

Det var på måndagens budgetmöte som socialdemokraterna lade fram ett förslag på fler tjänster inom socialsektorn. SDP motiverade detta med att det råder resursbrist inom den sociala sektorn.

Förslaget gick inte igenom vid omröstning, något som fått debattens vågor att gå höga på de sociala medierna. SDP:s gruppordförande Matias Mäkynen kallade SFP:s och Samlingspartiets agerande "kyligt".

Problem kommer i dagen

Anita Niemi-Iilahti (SDP) säger att man är oroliga över situationen inom socialvården. Problemen har varit undangömda, men kommer nu fram.

- Jag har nog den uppfattningen att under hösten så har våra tjänstemän varit väldigt försiktiga med att komma ut med de problem som finns. Vi har haft så sträng ekonomi och instruktioner att hållas inom ramarna, säger hon.

Anita Niemi-Iilahti från Vasa stad.
Bildtext Anita Niemi-Iilahti.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Thomas Öhman (SFP) var en av de som röstade nej till SDP:s förslag på måndagen. Han säger att man jobbar året om kring de aktuella frågorna och mycket fås också igenom

- Det som syns i fullmäktigesalen är en dags arbete. Med tanke på att socialdemokraterna förde fram de här sakerna först på fredag eftermiddag och ett papper som bara lämnades till de andra grupperna så tycker jag det var väldigt sent påkommet.

Thomas Öhman säger att man kontinuerligt under året anpassar verksamheten efter de behov som finns. Obesatta tjänster omformas till något annat.

- När det gäller behoven inom barnskyddet så har vi under året kunnat tillsätta mera personal - utan att ha någon ledig tjänst.

En kampanjöppning?

Thomas Öhman kallar SDP:s agerande på och efter måndagens möte för en "uppvisning". En möjlig orsak är att det finns ett politiskt syfte bakom, säger han.

- Det politiska syftet kan vara att man främjar någon person inför kommande val i något annat sammanhang, eller så är det så att man i fullmäktigegruppen har misstroende för sina partikamrater i stadsstyrelsen.

Anita Niemi-Iilahti vill inte kännas vid någondera av Öhmans tolkningar utan vidhåller att man har olika uppfattningar och värderingar partierna emellan.

Justin Trudeau föreningsmedlem Matias Mäkynen
Bildtext Vill SDP höja Matias Mäkynens profil inför kommande val?

Borde ha diskuterats tidigare

Thomas Öhman kritiserar SDP för att man i "sista stund" kom med en rad förslag på tillägg i budgeten. De här sakerna kunde ha diskuterats tidigare.

- Vår nämnd tog beslut om vårdbudgeten den 12 september och sen dess har den legat i tjänstemannaberedning.

Öhman säger också att förslaget till vårdbudget ligger 3,2 miljoner över det förslag som stadsstyrelsen hade gett. I sitt förslag hade stadsdirektören sen skurit bort bara några hundra tusen.

Niemi-Iilahti vidhåller för sin del att tidtabellen var pressad. Fullmäktige fick budgetboken på ett budgetseminarium i förra veckan och måndagen efter skulle den behandlas i fullmäktige.

- Vi hade gruppmöte på torsdagen och gjorde då väldigt exakta ändringsförslag som vår gruppordförande Matias Mäkynen sen presenterade på fredagens gruppordförandemöte.

Anita Niemi-Ilahti och Thomas Öhman om läget inom social- och hälsovården i Vasa

12:22

Diskussion om artikeln