Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Simon Zion: ”Min fru fick mig att ställa upp i Idol”

Från 2018
Simon Zion spelar gitarr.
Bildtext Simon Zion skulle knappast ha gått med i Idol utan sin fru.
Bild: Tuotantotehdas Oy

Han sjöng sig in i tv-publikens hjärtan i svenska Idol 2015 och juryn öste jubelord över honom. Men om Ekenäsbon Simon Zion själv hade fått bestämma hade han kanske aldrig ställt upp i tävlingen. Möt honom i programserien Ensam på scenen.

- Jag skulle precis gå upp på scen i en skidort i Alperna då min fru Annika ringer och säger att nästa år behöver du inte åka till Alperna för jag har bokat in dej till Globen. Då satt hon och såg på Idol-finalen mellan Molly och Lisa. Jag skrattade åt henne, men sen blev det så.

Simon blev trea i Idol följande år och hans fru som också är hans manager fick sitta på första parkett i Globen. Hon bestämde också att Simon skulle åka till Los Angeles för att skriva nya låtar när han hade en tyngre period efter Idol-äventyret.

- Jag kommer hem en dag och min fru säger att nu åker du till Los Angeles och stannar där i sex veckor och sen kommer du hem med nåt bra. Du var ett lejon när vi träffades, du har blivit ett lamm, åk i väg!

Simon Zion intervjuas av Fredrik Furu
Bildtext Simon Zion ser Ekenäs som sin fristad.
Bild: Tuotantotehdas Oy

Så Simon bokade resan och kontaktade låtskrivare och producenter i LA och åkte iväg för att jobba bland annat med världskände producenten Red Ones team.

- Det var fantastiskt att se hur dom jobbar. Det föddes verkligen ett pophjärta hos mig i Los Angeles. Min fru har senare sagt att jag fick tillbaka min röst efter det.

När Simon var nio år flyttade familjen från Finland till Umeå. Idag bor han i Stockholm, men han har alltid sett Ekenäs som en fristad.

- När jag var yngre så var Ekenäs ett ställe när tiden stannade. Jag har alltid tyckt att det är skönt att komma tillbaka dit, speciellt på somrarna.

Simon Zion är veckans gäst i programserien Ensam på scenen där vi möter tio nordiska artister i ett naket format med låtarna och uttrycket i fokus. Artisterna intervjuas av Fredrik Furu.

Programserien är producerad av Tuotantotehdas Sulkanen Oy för Svenska Yle / Charlotte Sundström.

Artikeln är skriven av Fredrik Furu.

Så här sänds programserien Ensam på scenen

Ensam på scenen sänds i Yle Fem söndagar kl. 19.00 med repris måndagar kl. 10.00. Tv-programmen på ca 30 min fokuserar på låtarna och innehåller endast korta kommentarer av artisterna mellan låtarna. Samtliga avsnitt publiceras på Yle Arenan 7.1.2018 och finns därefter tillgängliga utan tidsbegränsning. På Arenan finns även intervjuklipp med artisterna och klipp där de olika artisterna framför duetter med varandra.

Till serien hör också ett radioprogram på ca 45 min med längre intervjuer med artisterna och låtar. Programmen sänds inom ramen för Yle Vegas program Vår musik, måndagar kl. 21.03 med start 8.1.2018. Samtliga dessa program publiceras också på Arenan 7.1.2018.

Preliminär sändningsordning i Yle Fem och Yle Vega:
(söndagar i Yle Fem och måndagar i Yle Vega)
07.1 / 08.1: André Linman
14.1 / 15.1: Moa Lignell
21.1 / 22.1: Pepe Willberg
04.2 / 05.2: Felicia
11.2 / 12.2: Juha Mulari
18.2 / 19.2: Mattias Björkas
25.2 / 26.2: Iiris Viljanen
04.3 / 05.3: Simon Zion
11.3 / 12.3: Dimitri Keiski
18.3 / 19.3: Frida Andersson

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln