Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dimitri Keiski: ”Mitt liv förändrades när jag fick veta att Remu i Hurriganes var rom”

Från 2018
Uppdaterad 12.03.2018 10:48.
Dimitri Keiski
Bildtext Som rom trodde Dimitri Keiski att det var förbjudet med rockmusik tills hans pappa berättade att sångaren i The Hurriganes också var rom.
Bild: Tuotantotehdas Oy

Dimitri Keiski trodde länge att rockmusiken var förbjuden mark för honom. Men när hans pappa berättade att Remu Aaltonen, sångaren i The Hurriganes, var rom fick livet en ny mening. Nu gästar han programserien Ensam på scenen.

- Jag älskade all musik, men jag trodde att eftersom jag var rom så kunde jag endast sjunga tango. Men en dag lyssnade vi på ”Get on” med Hurriganes och pappa sa att Remu som sjunger och spelar trummor också är rom. Det var som om en stor dörr öppnades och sedan dess har jag hållit på med rock.

Dimitri blev känd för en stor publik när han 2011 vann svenska ”True Talent”. På senare tid har han bland annat haft huvudrollen som Freddie Mercury i Queen-musikalen ”Champions” och fått åka med på Dannys jubileumsturné i Finland.

- Danny är en av mina största idoler. När jag hörde hans låt ”Piilopaikka” för första gången så visste jag att det var det här jag ville göra.

Under hela sin ungdom sysslade Dimitri med boxning och han har haft väldigt stor nytta av boxningen i sitt jobb som artist. Men i ”True Talent”-tävlingen höll det på att gå snett just på grund av boxningen.

- Jag gick in för tävlingen som att det var en boxningsmatch. Jag var otroligt fokuserad, men inte alls social. Det gick inte att få kontakt med mig, så min coach Danny Saucedo skickade hem mig. Men sen ringde och mailade tittarna och ville ha mig tillbaka. Jag lärde mig en läxa och sen gick jag hela vägen till final.

Dimitri Keiski håller upp en teckning.
Bildtext Tack vare vinsten i True Talent öppnades många nya möjligheter för Dimitri Keiski.
Bild: Tuotantotehdas Oy

”True Talent”-vinsten öppnade många dörrar i Sverige, men några år senare fick livet en ny vändning och Dimitri bor numera i Lahtis där han är omgift med Katja Lukin som i flera år varit körsångerska åt Danny.

- Två månader innan jag flyttade till Finland sa jag att jag aldrig kommer att lämna Stockholm. Så det var många som blev väldigt överraskade, men ja, kärleken.

Musikjobben i Finland har avlöst varandra och Dimitri fick också chansen att turnera som gitarrist och sångare med idolen Remu Aaltonen.

- Det var fantastiskt. Ibland glömde jag bort vilken låt jag spelade för att jag bara stod och tittade på Remu och undrade hur jag hamnade här. Samtidigt förstod jag att drömmar går i uppfyllelse bara man vågar satsa och köra hårt.

- Men det var nervöst också när Remu står och skriker. Han är den enda trummisen som kan säga hur min gitarr ska låta.

Dimitri Keiski är veckans gäst i programserien Ensam på scenen där vi möter tio nordiska artister i ett naket format med låtarna och uttrycket i fokus. Artisterna intervjuas av Fredrik Furu.

Programserien är producerad av Tuotantotehdas Sulkanen Oy för Svenska Yle / Charlotte Sundström.

Artikeln är skriven av Fredrik Furu.

Så här sänds programserien Ensam på scenen

Ensam på scenen sänds i Yle Fem söndagar kl. 19.00 med repris måndagar kl. 10.00. Tv-programmen på ca 30 min fokuserar på låtarna och innehåller endast korta kommentarer av artisterna mellan låtarna. Samtliga avsnitt publiceras på Yle Arenan 7.1.2018 och finns därefter tillgängliga utan tidsbegränsning. På Arenan finns även intervjuklipp med artisterna och klipp där de olika artisterna framför duetter med varandra.

Till serien hör också ett radioprogram på ca 45 min med längre intervjuer med artisterna och låtar. Programmen sänds inom ramen för Yle Vegas program Vår musik, måndagar kl. 21.03 med start 8.1.2018. Samtliga dessa program publiceras också på Arenan 7.1.2018.

Preliminär sändningsordning i Yle Fem och Yle Vega:
(söndagar i Yle Fem och måndagar i Yle Vega)
07.1 / 08.1: André Linman
14.1 / 15.1: Moa Lignell
21.1 / 22.1: Pepe Willberg
04.2 / 05.2: Felicia
11.2 / 12.2: Juha Mulari
18.2 / 19.2: Mattias Björkas
25.2 / 26.2: Iiris Viljanen
04.3 / 05.3: Simon Zion
11.3 / 12.3: Dimitri Keiski
18.3 / 19.3: Frida Andersson

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln