Hoppa till huvudinnehåll

Sport

TSN:s färska draftranking: Två finländare väljs i första rundan

Från 2017
Rasmus Kupari var ettrig i semifinalmatchen mot Ryssland. Jaroslav Alexejev hölls inte med i svängarna.
Bildtext Rasmus Kupari väntas gå i första rundan nästa sommar.
Bild: All Over Press

Den kanadensiska tv-kanalen TSN förutspår att Rasmus Kupari och Jesperi Kotkaniemi kommer att draftas i den första rundan nästa sommar. Den svenske backen Rasmus Dahlin toppar listan.

De två senaste NHL-drafterna har varit en framgångshistoria för Finland. I somras draftades sex finländare i den första rundan och totalt valdes 23 spelare vilket är nytt finländskt rekord.

Sommaren 2016 valdes tre finländare bland de fem första i draften, och totalt fyra gick i den första rundan. Nästa draft lär inte bli en lika stor succé. På TSN:s färska rankinglista finns två finländare bland de 31 främsta.

Rasmus Kupari från Kärpät ligger på åttonde plats på listan medan Jesperi Kotkaniemi som spelar för Ässät rankas som 22:a spelare.

– Rasmus Kupari och Jesperi Kotkaniemi är topparna. Det är ett halvt år dit. Mycket hinner hända på vägen. För ett år sedan var det inte många som trodde att Miro Heiskanen skulle draftas som trea, sa ishockeyscouten Göran Stubb tidigare till Yle Sporten angående nästa sommars draft.

Dahlin går som nummer ett

Om man får tro TSN så kommer spelare från Sverige att dominera i nästa draft. Backtalangen Rasmus Dahlin rankas som etta medan Adam Boqvist är tvåa.

– Rasmus Dahlin är utan tvekan den bästa spelaren som är tillgänglig i draften 2018. Det finns ingen spelare som är i närheten av honom, säger Craig Button som satt ihop listan för TSN.

Button har listat sju svenskar i den första rundan och blir det verklighet är det tangerat svenskt rekord. 2009 draftades också sju svenskar i den första rundan.

Draften går av stapeln i Dallas i juni nästa år.

TSN:s draftlista, topp-10:

1. Rasmus Dahlin, back, Frölunda (SHL)
2. Adam Boqvist, back, Brynäs (SWE J20)
3. Andrei Svechniko, ytter, Barrie (OHL)
4. Brady Tkachuk, ytter, Boston U (NCAA)
5. Filip Zadina, ytter, Halifax (QMJHL)
6. Bode Wilde, back, USA NTDP (USHL)
7. Quin Hughes, back, Michigan (NCAA)
8. Rasmus Kupari, center, Kärpät (Liiga)
9. Brett Hayton, center, S.S Marie (OHL)
10. Oliver Wahlström, center, USA NTDP (USHL)
-----------------------------
22. Jesperi Kotkaniemi, center, Ässät (Liiga)
60. Jesse Ylönen, ytter, Espoo United (Mestis)

Diskussion om artikeln