Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Terroristrättegången börjar i dag - tre finländska Syrienresenärer står åtalade

Från 2017
Uppdaterad 08.12.2017 14:38.
domstol
Bild: Mika Kanerva

Tre finländska Syrienresenärer står åtalade för att ha planerat brott i terroristiskt syfte. Rättegångens huvudförhandling inleds i dag fredag.

De åtalade ingick i vad som beskrivs som en radikaliserad grupp vid en moské i Helsingfors. Enligt vittnesmål hade de för avsikt att resa till Syrien 2013 för att ansluta sig till terroristorganisationen Katibat al-Muhajireen och strida mot syriska regeringsstyrkor.

Enligt polisen gick gruppens planer i stöpet på grund av att deras kontaktperson i Syrien dog innan gruppen hann fram. Kontaktpersonen hade rest från Finland till Syrien tidigare.

Utbildning, värvning

Den man som utpekas som gruppens ledare åtalas också för att ha planerat att utbilda andra i terroristbrott, i praktiken vapenanvändning och stridstaktik. Vid en husrannsakan i mannens hem hittades ett flertal vapenmanualer, en veckoplan för militär grundutbildning och listor på den utrustning som behövs under utbildningen.

En annan av männen i gruppen åtalas för att ha försökt värva folk till terroristisk verksamhet. Mannen filmade en video med titeln "Kallelse till Syrien" som han laddade upp på YouTube. Filmen är översatt till finska och riktar sig specifikt till muslimer i Finland.

De uppmanas resa till Syrien och ansluta sig till det heliga kriget mot regeringsstyrkorna.

Den tredje åtalade mannen säger själv att han aldrig gick över gränsen till Syrien. När han fick höra att gruppens kontaktperson hade dött valde han att stanna i Turkiet. Han flög senare hem till Finland från Turkiet.

Begick ekobrott

Enligt polisens förundersökning hade männen inför resan skaffat kamouflagedräkter, militär utrustning och terrängfordon. Enligt åtalet finansierade gruppen sin resa och sina anskaffningar genom ekonomisk brottslighet.

Männen grundade flera bolag och begick momsbedrägerier.

Gruppens ledare grundade tillsammans med två andra män hjälporganisationen Northern Relief några månader före avfärden till Syrien. Åklagaren hävdar att organisationen grundades som en täckmantel för resan och för att göra det lättare för de åtalade att röra sig i Syrien.

Ledaren hade bland annat låtit tillverka id-kort som identifierade de åtalade som representanter för Northern Relief.

Ledaren förnekar åklagarens påståenden, och hävdar själv att organisationen grundades uteslutande för humanitär verksamhet.

Åklagare kräver fängelse, åtalade förnekar

Åklagaren yrkar på fängelsestraff för alla tre åtalade. Enligt åtalet skulle straffet för den man som utpekas som ledare bli två år.

Den man som åtalas för värvning bör enligt åtalet dömas till ett år och nio månader i fängelse och för den tredje åtalade yrkar åklagaren på ett år och sex månader i fängelse.

De åtalade förnekar att de skulle ha planerat några brott i terroristiskt syfte och hävdar att de endast varit inriktade på humanitär verksamhet. Däremot medger de åtalade de ekonomiska brott som de misstänks för.

Bara halva gruppen inför rätta

Utöver de åtalade ingick även tre andra män i den grupp som planerade resan. En av dem reste i förväg och är nu bosatt och har familj i Syrien.

En annan av dem anslöt sig enligt uppgift till IS och dog i strid i Syrien. Den tredje mannen lämnade såväl den radikaliserade gruppen som islam före resan.

Den tredje mannen är nu vittne i terroristrättegången men står åtalad för en del av de ekonomiska brott som gruppen misstänks för. Den man som är bosatt i Syrien är häktad i sin frånvaro.

Rättegången mot de tre som misstänks ha planerat terroristbrott kommer enligt planerna att pågå till och med den 21 december. Domen avges senare, sannolikt efter årsskiftet.

Läs också:
Finska terroriståtalade nekar till brott
Terroriståtalad: "Jag ville strida för Syriens förtryckta folk"
Terroriståtalad: "Jag gav ingen militär utbildning till terrorister"
Karaktärsvittne om terroriståtalad: "Han är mot IS, våld och lagbrott"

Diskussion om artikeln