Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron lovar pengar för klimatforskning

Från 2017
Emanuel Macron och Angela Merkel kindpussas i Bonn.

Frankrikes president Emmanuel Macron är beredd att investera mer pengar i klimatforskning. Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel talade vid klimatmötet i Bonn idag på eftermiddagen.

Enligt den franske presidenten står det vetenskapliga arbetet kring klimatförändringen hotat i och med USA:s hållning i frågan.

– Jag önskar att Europa är berett att investera pengar i i forskningen och jag kan säga att Frankrike kommer att axla sitt ansvar, konstaterade Macron.

Han hoppas vidare att så många europeiska stater som möjligt kommer att ställa sig på Frankrikes sida.

För att omsätta klimatavtalet från Paris ställer Macron stora förhoppningar till det möte som ska hållas den 12 december i den franska huvudstaden.

Här ska det bland annat handla om hur man ska få ihop privat finansiering för att motarbeta klimatförändringen. För den går enligt Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel inte längre på något sätt att bestrida.

Merkel om svårigheter i eget land

Förbundskansler Angela Merkel gick i sitt tal också in på hur svårt det kan vara att motarbeta klimatförändringen.

Som exempel tog hon sitt hemland Tyskland där man knappast kommer att nå de uppställda utsläppsminskningarna av koldioxid fram till år 2020.

Merkel lovade samtidigt att det här är frågor som på allvar kommer att diskuteras då man i Tyskland nu försöker bilda en ny regering.

Hon betonade ändå att det samtidigt handlar om en stor social fråga. Att avskaffa till exempel kolkraften i Tyskland leder till förlorade arbetsplatser och att också mänskor med små inkomster måste betala mer för sin el.

Hur hon själv förhåller sig i konflikten om kolkraften i de pågående regeringssonderingarna avslöjade Merkel ändå inte.

De gröna har krävt att man senast år 2020 borde stänga tjugo tyska kolkraftverk för att uppnå de utsläppsminskningar som landet strävar efter.

Det här kravet vill till exempel Merkels kristdemokrater ändå inte acceptera.