Åbounga lockas med i ny verksamhet med allt från brädspel till väggklättring
Från januari 2018 kommer ett gäng högstadieungdomar från S:t Olofsskolan att kunna delta i en ny verksamhet som Folkhälsan i Åbo startar.
- Det är ungdomarna själva som i stora drag får bestämma vad de vill göra, berättar Gun Hoikkala och Daniela Sandell från Folkhälsan.
Idén om den nya verksamheten, som kallas "Ungdomsträffar", kom till mer eller mindre av en slump, berättar Sandell.
- Vi satt bara en dag och funderade på Folkhälsans verksamhet här i Åbo. Vi har ett gediget utbud för både barn och ungdomar i gymnasieålder, vuxna och seniorer, men vi märkte att det fanns en lucka för ungdomar i högstadieåldern.
- Så vi började fundera på vad vi kan erbjuda och på så sätt började den här tanken utvecklas att börja med Ungdomsträffar, säger Sandell.
Träffar två gånger i månaden
Ungdomsträffarna kommer att starta med en första träff den 16 januari och då får ungdomarna tillsammans fundera på vad de skulle vilja hitta på medan vi från Folkhälsan är med och vägleder, berättar Gun Hoikkala.
- Det är 15 ungdomar som ryms med och man kan anmäla sig till mig om man är intresserad.
Träffarna kommer att vara ungefär två gånger i månaden genast efter att skolan har slutat och pågå i ungefär två timmar.
- Då får de komma till våra utrymmen på Henriksgatan 9 och så gör vi först mellanmål tillsammans för att sedan ha olika sorters program, berättar Hoikkala.
Spela brädspel, klättra eller gå på en utställning
Tanken, berättar Sandell, är att programmet ska vara mångsidigt och varierande och kunna passa alla. Det ska också så långt det går vara gratis.
- Om vi har träffar två gånger i månaden så skulle den ena kunna ha lite lugnare program, såsom ett besök av en författare eller äventyrare eller att bara spela brädspel och chilla.
- Sedan kunde den andra träffen vara lite mer aktiv. Då kunde vi till exempel prova på klättring, yoga eller kanske gå på en utställning eller en konsert.
Gymnasieelever ska också delta
Förutom att Hoikkala och Sandell ska delta i träffarna ska också gymnasieungdomar som är med i Ung Till Ung, eller UTU-verksamheten, delta. En av dessa är andra årets gymnasiestuderande Jenny Norkonvuo.
- Min roll är att jag eller någon av de andra från UTU ska vara med på dessa träffar som stödperson och finnas till för ungdomarna.
Vad tror du blir största utmaningen?
- Kanske att få de här unga att förstå att den här klubben faktiskt är en riktigt rolig grej. Men jag tror det är bra att man som ung själv är med och förklarar, istället för att det bara finns vuxna med som predikar.
Vad ser du mest fram emot?
- Att få vara med och påverka och lära känna nya människor. Jag är en väldigt social person så det här känns nog som att det är någonting för mig.
Redaktör: Jasmine Nedergård