Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Öviselever fick fredsduvor av fredsmedlare – Ahtisaaridagen firades i Vasa

Från 2017
Mikael Morney och Ida Österholm fick varsin fredsduva av Martti Ahtisaari.
Bildtext Mikael Morney och Ida Österholm fick varsin fredsduva av Martti Ahtisaari.
Bild: Yle/Jukka Tyni

De nationella Ahtisaaridagarna firades idag för sjunde gången. I år hade turen kommit till Vasa och Vasa övningsskolas gymnasium. Mikael Morney och Ida Österholm fick fredsduvan.

Dagen firas för att skolelever på olika håll i landet ska lära sig mer om fredsmedling, konfliktlösning - och betydelsen av försoning både på skolgården och i internationella konflikter.

Firandet av Ahtisaaridagen inleddes med celebert besök av president Ahtisaari, som under festen delade ut fredsduvor till två medlarelever som skolans elever röstat fram.

Ahtisaari sa till eleverna att de kommer att få ett fantastiskt intressant liv i framtiden om de fortsätter att leva som de gör nu.

- Jag önskar att jag hade haft samma förutsättningar när jag var ung som dagens unga har, säger Ahtisaari.

Martti Ahtisaari
Bild: Yle/Jukka Tyni

Medlarelever

Ida Österholm fick fredsduvan för att hon bidrar till ett positivare klimat i samhället och skolan och för att hon genom sin konst sprider färg och glädje i vardagen.

- Jag känner mig ärad och det är härligt att veta att folk ser vad man försöker göra, säger Österholm

Mikael Morney fick fredsduvan för att han får människor omkring sig att känna sig sedda och hörda, han bidrar till att skapa en gemenskap där alla känner sig välkomna och för sin diplomatiska förmåga.

- Jag känner mig ärad. Det är intressant att höra ibland hur mycket konflikter som uppstår ur missförstånd, säger Morney.

Martti Ahtisaari på Ahtisaaridagen vid Vasa övningsskola.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Österholm säger att kommer att försöka fortsätta vara medlare i konflikter mellan skolkamraterna. Att det var just Ahtisaari som delade ut priset betyder mycket.

- Han är ju en person som jag ser upp till väldigt mycket. Han har fått fredspriset och han har löst konflikter i olika länder, säger Österholm.

Elever vid Vasa övningsskola firar Ahtisaaridagen.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Diskussion om artikeln