Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen skärper lagstiftningen kring vårdprivatisering

Från 2017
Uppdaterad 16.11.2017 06:12.
Statsminister Juha Sipilä
Bild: Lehtikuva

Statsminister Juha Sipilä säger att regeringen skärper lagstiftningen för att förhindra att sjukvårdsdistrikt gör upp långa avtal med privata vårdbolag på samma sätt som kommunerna i sydvästra Lappland har gjort.

Lagstiftningen har funnits sedan i fjol men nu ska den ytterligare skärpas. Regeringen försöker få skärpningarna att träda i kraft vid årsskiftet.

Skärpningen gäller investeringar, det vill säga nya byggnader.

Utlokalisering helt eller delvis begränsas för att de landskap som uppstår år 2020 inte binds till för omfattande avtal eller avtal som riskerar att bli dyra till följd av uppsägningsklausuler.

Vill täppa till kryphål

Enligt Juha Sipilä har de kommuner i sydvästra Lappland som slutit ett 15-årigt avtal med Mehiläinen använt sig av det kryphål som finns i den nuvarande lagen.

Avtalet försvårar enligt Sipilä regeringens vårdreform.

- Det kan föras i fel riktning. Landskapens uppgift är att bedöma hur specialsjukvården skall organiseras. Om man gör arrangemang för en lång tid framåt och som är dyra att riva upp gagnar det inte helheten, säger Sipilä.

I samband med större reformer uppstår alltid situationer som utnyttjas på fel sätt. Därför behövs exceptionella lagändringar.

På frågan om vem som i det här fallet utnyttjar, om det är de privata vårdbolagen säger Sipilä att det är de privata aktörerna som kommit med sina erbjudanden.

Snabb tidtabell

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko säger att orsaken till att skärpningarna brådskar är att att regeringen vet om att diskussioner med privata vårdbolag om gemensamma lösningar pågår på flera håll i landet.

- Vissa har slutförts, andra har blivit på planeringsstadiet. Vi hoppas att det här skall vara en stark signal till kommunfältet om att landskapen har en stark vilja att trygga närservicen, säger Saarikko.

Varken Sipilä eller Saarikko vill ta ställning till om den skärpta lagstiftningen kan förhindra privatiseringen i kommunerna i Kemi- och Torneåtrakten.

Källa: Yle

Diskussion om artikeln