Såld för 450 miljoner! – da Vincis "Salvator Mundi" gick för rekordsumma i New York
Leonardo da Vincis tavla "Salvator Mundi" som länge troddes vara förlorad, har sålts i New York för 450 miljoner dollar eller 380 miljoner euro.
"Salvatori Mundi" eller "Världens frälsare", föreställer Jesus och den målades av Leonardo da Vinci under tidigt 1500-tal.
Köpsumman är två gånger större än det förra rekordet som innehades av Picassos "Kvinnorna i Alger" som såldes i maj år 2015 för 179 miljoner dollar eller 151 miljoner euro.
Auktionshuset Christies säger att tavlan gick till en oidentifierad köpare i Europa som förmedlade sina anbud via telefon.

Den ryske miljardären Dmitrij Rybolovlev som köpte tavlan år 2013 för 127 miljoner dollar (107 miljoner euro) gör därmed en enorm vinst på auktionen.
Anbudstävlingen pågick i 20 minuter innan tavlan klubbades för den nya rekordsumman 400 miljoner, plus 50 miljoner i auktionsavgifter.
Återupptäcktes år 2005
"Salvator Mundi" inspirerade andra konstnärer och man har under åren hittat ett 20-tal kopior medan originalet troddes vara förlorat.
Verket var länge försvunnet då det upptäcktes på nytt vid en konstauktion i den amerikanska delstaten Louisiana år 2005, men i dåligt skick.
Tavlan ägdes på 1600-talet av kung Karl I av England, men den försvann år 1763 och dök inte upp igen förrän i början av 1900-talet.
År 1909 köptes tavlan av den engelska konstsamlaren Sir Charles Robinson, men vid den tidpunkten ansågs inte tavlan vara gjord av da Vinci.
Den såldes år 1958 av Robinsons arvingar för bara 45 pund vid auktionshuset Sothebys i London.
Under de följande 50 åren visste ingen var tavlan fanns, förrän den dök upp igen år 2005 vid en auktion i Louisiana där den köptes av da Vinci-experten Robert Simon.
Restaurerades i sex år
Tavlan var i dåligt skick och den hade målats över flera gånger i misslyckade försök att restaurera den.
Jesus ansikte och hår hade bland annat målats över, vilket var vanligt tidigare enligt Christies experter.
- Det var en väldigt intressant målning, men när jag först tittade närmare på den tänkte jag verkligen inte "Herregud, det måste vara en Leonardo". Tanken att den skulle kunna vara av honom var nästan omöjlig, som en dröm, sade Robert Simon till tv-kanalen CNN.
Han lät Dianne Dwyer Modestini, professor och konservatorsexpert vid New York University, restaurera tavlan år 2007, fortfarande i tron att det var en kopia.
Tummen sista beviset
Efter sex år av restaurering och utredningar slogs det fast att den över 500 år gamla tavlan faktiskt var äkta och den visades för publiken i en uppmärksammad utställning i Nationalgalleriet i London år 2011.
- Jag jämförde den med en av da Vincis målningar av Johannes Döparen som finns på Louvren och det var exakt samma massa av lockar på huvudet. Mina händer skakade. Jag visste inte om jag var galen, beskriver Dianne Dwyer Modestini.
Det största beviset för att verket var äkta var att man med hjälp av röntgen hittade spår av en övermålad tumme.
Jesus högra tumme i bilden hade haft en annan position, som Leonardo senare målat över och flyttat till den position den har i dag.
- Om du gör en kopia av en tavla så skulle du inte göra så. Det vore orimligt, säger den brittiske konstkritikern Alistair Sooke i en video som har gjorts av Christie's.
Leonardo da Vinci avled år 1519 och just nu finns det färre än 20 verk av honom kvar i världen. Den allra mest berömda tavlan, Mona Lisa, finns i Louvren i Paris.
Artikeln korrigerades klockan 9:54 med uppgiften om att det var Rybolovlev som sålde tavlan och att han inte var köparen.