Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stolt Trump om amerikansk comeback: "Tro mig - Nato är mycket lyckligt med Donald Trump"

Från 2017
Uppdaterad 16.11.2017 10:00.
President Donald Trump och Kinas president Xi Jinping skakar hand under en presskonferens i Peking 9.11.2017.
Bildtext USA:s och Kinas presidenter under Trumps besök i Peking.

Det amerikanska ledarskapet uppskattas igen, men nu måste handeln göras rättvis, så att också USA gynnas. President Trump har utvärderat sin Asienresa. Diplomater och forskare rynkar på näsan.

Presidenten ville ”uppdatera” det amerikanska folket om sin utrikespolitik. Han gav därför en snabb lektion om alla sina framgångar sedan installationen.

Ny respekt för USA

- Andra länder respekterar nu USA på ett sätt som vårt land så väl förtjänar, sa presidenten. Men så har det inte alltid varit.

Trump började med utmaningarna som president Obama lämnade efter sig, bland annat genom olika katastrofala avtal, missbedömningar och naivt tänkande. Presidenten refererade sina större tal och olika besök, till bland annat Nato.

- Tro mig; NATO är mycket lycklig med Donald Trump och vad jag har gjort, sa presidenten.

Amerikanskt ledarskap i världen

Huvuddelen av talet handlade förstås om den nu avslutade Asien-resan. Den var en otrolig framgång, enligt presidenten.

Den röda tråden var amerikanskt ledarskap i världen och främjande av USA:s intressen, framförallt kampen för den amerikanska arbetaren och jobben, enligt presidenten.

Presidenten talade om tre viktiga mål. Det första är att ena världen mot Nordkoreas kärnvapenhot.

Det andra målet är att stärka USA:s allianser och ekonomiska partnerskap i den stora regionen, som går under namnet Indo-Pacific-regionen, det vill säga delar av Indiska oceanen och Stilla havet.

Karta som märker ut Indo-Pacific-regionen.
Bildtext Trump vill stärka sitt inflytande i Indo-Pacific-regionen som här är utmärkt med mörkblå färg.
Bild: Wikimedia Commons

Internationell handelsreform

Det tredje är att kräva en rättvis och jämbördig handel, som gör slut på det amerikanska underskottet i världshandeln.

USA köper betydligt mer än man säljer i världen. Underskottet ligger på 800 miljarder dollar, enligt president Trump.

Trump kräver att den internationella handelsorganisationen WTO träder in och reformeras.

Han vill komma åt de länder som luras, bryter mot reglerna och ägnar sig åt ekonomisk aggression. Det klarar WTO inte nu.

Amerikansk comeback

- Vårt land är igen optimistiskt gällande framtiden, säker på våra värderingar och stolt över vår historia och roll i världen, sa president Donald Trump i sitt tal till amerikanerna efter resan.

Han tackade alla medborgare som har gjort ”den amerikanska comebacken” möjlig.

Donald Trump avlägsnar sig efter att ha hållit tal om sin Asienresa och utrikespolitik.
Bildtext Trump tackar för sig efter sitt tal.
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Presidenten nämnde speciellt Japan, den första anhalten på resan.

Sedan januari har japanska företag annonserat investeringar i USA som är värda mer än 8 miljarder dollar. Det innebär enligt president Trump 17 000 nya jobb i USA.

Två japanska bilfirmor är på väg att öppna bilfabriker i USA med 4 000 arbetsplatser.

Försvar och katastrofala avtal

Både Japan och Sydkorea deklarerade sig villiga att betala mer för sitt försvar, noterade president Trump. Det är ett krav han har framfört under resan och redan i sin valkampanj.

I Sydkorea talade man förstås mest om Nordkorea, men också om handeln mellan USA och Sydkorea.

- Under min ledning omförhandlar vi nu det katastrofala handelsavtalet mellan USA och Sydkorea, som skrevs under föregående presidentperiod. Det har varit en katastrof för USA, sa presidenten.

Kina viktigast

Trots alla vackra ord om Kina och besöket där, hade Trump nu också kritik att komma med. Det amerikanska handelsunderskottet är speciellt stort just där.

- Vi kan inte längre tolerera en orättvis handelspraxis som stjäl amerikanernas jobb, välfärd och uppfinningar, sa presidenten. Dagarna då USA utnyttjas är över.

Barn viftar med USA:s och Kinas flaggor under Trumps besök i Kina.
Bildtext Trump fick ett varmt mottagande i Kina.
Bild: EPA-EFE/NG HAN GUAN / POOL

USA vänder inte längre det blinda ögat till, då det gäller brott mot handelsavtal och regler. Lurendrejeri och ekonomisk aggression kan inte accepteras från länder som säger sig vara för öppen handel, men inte själv följer reglerna, sa president Trump.

Bevis på amerikansk stolthet

Hemma i USA fick talet inte så stor uppmärksamhet, och det innehöll inget egentligt nytt. Amerikansk press försökte fråga Trump om inrikespolitiska frågor, men fick inga svar.

I en amerikansk tv-kanal fick president Trump beröm för att inte ha bugat för den japanska kejsaren, såsom president Obama gjorde.

Den amerikanska nationalismen var väl synlig under hela reseprogrammet. Presidenten ansåg att det goda och högtidliga mottagandet i alla länder var ett bevis just på det.

Frigivna fångar, men inte kinesiska

Ett stort resultat av resan anses vara tre frigivna basketspelare. De representerade ett känt amerikanskt universitet som värvar studerande i Kina.

De tre spelarna åkte fast i en lyxbutik och anklagades för snatteri av solglasögon. De hotades enligt amerikanska medier av långa fängelsestraff, men slapp nu rättegång.

I stället är de för evigt avstängda från sitt basketlag.

Basketspelarna Cody Riley och LiAngelo Ball återvänder till USA efter att ha arresterats för snatteri i Kina.
Bildtext Cody Riley och LiAngelo Ball återvänder till USA.
Bild: All Over Press

De släpptes iväg från Kina igår, som ett resultat av president Trumps inspel med den kinesiska presidenten.

Vid en presskonferens hemma i Los Angeles passade alla tre på att tacka den amerikanska regeringen och president Trump för hjälpen

Däremot har presidenten fått kritik för att inte alls diskutera demokrati, mänskliga rättigheter eller politiska fångar i Kina.

Nordkorea rätt prioritering

Vid en tillställning på Asia Society i New York på onsdagskvällen utvärderade några amerikanska diplomater och forskare den avslutade resan.

De var eniga om att USA:s prioritering av Nordkorea under Asien-resan var riktig. Nordkorea utgör det största hotet i världen just nu.

Den amerikanska synen är att Nordkorea går att stoppa. President Trump brukar påpeka att många tidigare presidenter har misslyckats eller ignorerat den nordkoreanska risken.

Vad gör Kina?

De tre diplomaterna och forskarna noterade att president Trump inte alls i sin utvärdering nämnde den resa som en kinesisk hög partitjänsteman nu gör till Nordkorea.

Frågan är om Kina sänder sin representant för att försöka övertyga Kim Jong Un om att ge med sig, och avsluta kärnvapenproven. Eller om resan faktiskt enbart handlar om att informera om den senaste kinesiska partikongressen.

Diplomati trots allt

Bonnie Glaser, långvarig Kinaforskare och kommentator, noterade att USA inte helt har lämnat diplomatin i försöken att lugna Nordkorea. Det gav också resultat.

Forskaren och journalisten Orville Schell, som följde president Trump på Asien-resan, berömde presidentens många tal under resan.

- Jag får nästan intrycket att han lär sig något när han håller tal. Han stoppar upp ibland. Han märker att det han säger är intressant, och det har han aldrig hört förut.

President Trump är ingen intellektuell, ingen läsare, sa Schell. Men när presidenten håller ett tal är det hans studiemöjlighet, som till och med överraskar honom själv.

Älskar pompa och ståt

Presidenten får också kritik för att bli alltför personlig när han söker en gemensam kemi med världens ledare.

De kinesiska kommunisterna låter sig knappast luras till eftergifter för att USA:s president berömmer deras ledare.

Promenad i den förbjudna staden i peking.
Bildtext Besök i den Förbjudna staden.
Bild: EPA-EFE/XINHUA/XIE HUANCHI

Men de bjuder gärna på fantastiska mottagningar med pompa och ståt, som presidenten älskar – och middag i den Förbjudna staden.

- För kineserna är ju den Förbjudna staden i stället en signal om att den kinesiska kulturen och historien är överlägsen och mycket äldre än den amerikanska, påpekar Orvill Schell.

Diskussion om artikeln