Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina satsar på högteknologi och "intelligenta städer" - finländsk expertis eftertraktad

Från 2017
Turister tittar på solen som går ner bakom Hong Kong vid Victoria Harbour.
Bildtext Solen går ner över Hong Kong.
Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Så kallade intelligenta städer är nu i ropet i Kina och det övriga Östasien. Fler och fler städer tävlar med varandra om vem som tar i bruk de mest avancerade teknologiska lösningarna för att göra invånarnas vardag så smidig som möjligt.

Termen intelligenta städer omfattar bland annat avfallshanteringen, energiförsörjningen, hälsovården och trafiken.

Det autonoma Hongkong strävar efter att bli den ledande intelligenta staden i hela världen, och har också onekligen tillräckliga finansiella resurser för att kunna nå det ambitiösa målet.

Finska företag har nu goda möjligheter att få delta i satsningen. Hongkongkonsortiet Smart City (SCC) har slutit ett femårigt avtal med det finska Innovationsfinansieringsverket Tekes om ett samarbete inom området.

Utmärkt försökskanin, lockande marknader

Tekes generaldirektör Pekka Soini betonar att avtalet är synnerligen viktigt för Finland. Han påminner om att det tätt befolkade Hongkong är en av de mest avancerade städerna i Östasien.

- I Hongkong kan man testa och ta i bruk teknologi som sedan kan användas i andra storstäder i Kina. Hongkong kan således fungera som en språngbreda för finska företag som vill komma in på de väldiga kinesiska marknaderna, konstaterar Soini.

Tekes generaldirektör Pekka Soini skriver under ett avtal med Hongkongkonsortiet Smart City.
Bildtext Tekes arbetade hårt för att få till stånd ett avtal om intelligenta städer med Hongkong. Generaldirektören Pekka Soini kom till Hongkong enkom för att underteckna avtalet.
Bild: Yle/ Björn Ådahl

Soini var i Hongkong enkom för att underteckna avtalet med SCC. Organisationen består av ledande experter på teknologi, och den fungerar som regeringens rådgivare.

Ömsesidig nytta, ny finansiering

SCC:s styrelseordförande Eric Yeung berättar att den finska miljöteknologin har ett utmärkt rykte i Hongkong. Hongkongborna förknippar Finland bland annat med en god luftkvalitet och en ren natur.

Yeung säger att samarbetet med Tekes säkert gynnar både Hongkong och Finland. Han är medveten om att i synnerhet nya finska företag ofta har svårt att finansiera sin verksamhet.

- I och med att Hongkong är ett finanscentrum fungerar här en hel del skickliga investerare med stora resurser. SCC kan hjälpa finska bolag att komma i kontakt med dem och på så sätt skaffa sig finansiering, konstaterar Yeung.

Soini säger å sin sida att finska företag har mycket att erbjuda Hongkong och andra samhällen som vill ta i bruk avancerad teknologi.

Ända sedan han blev Tekes generaldirektör år 2012 har han rest runt jorden för att marknadsföra det finska kunnandet, och han har märkt att Finland har ett gott rykte som inte till fullo har utnyttjats.

- Finländarna är berömda för att de på ett fiffigt sätt kombinerar olika teknologier. Finland är överlag känt för sin kreativitet och uppfinningsrikedom, berättar han.

Ointelligent återanvändning, attraktiv lönsamhet

I Hongkong är man speciellt intresserad av det finska kunnandet inom avfallshantering. På det här området är Hongkong allt annat än en intelligent stad, för återanvändningen fungerar uselt.

En på tok för stor del av avfallet dumpas därför på soptipparna. De blir snart fulla, och det anses finnas en risk för att det uppstår en verklig avfallskris.

Soini säger att Finland däremot är ett föregångsland när det gäller att utveckla metoder för att sköta återanvändningen på ett så ekonomiskt fördelaktigt sätt som möjligt.

Det är något som garanterat attraherar Hongkongs ökänt penningkära beslutsfattare.

Diskussion om artikeln