Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Två korta elavbrott i Östnyland på en vecka – orsaken är ett mysterium

Från 2017
Elledningar
Bild: Mostphotos

På onsdagen var 12 000 hushåll utan el en kort stund. Ett annat motsvarande elavbrott ägde rum förra fredagen. Orsaken är fortfarande ett stort frågetecken för både Borgå elnät och Fingrid.

Efter elavbrottet på onsdagen skickade Borgå elnät ut helikoptrar för att flyga över linjerna och leta efter möjliga orsaker till de två korta elavbrott som har ägt rum under den senaste veckan.

Man lyckades ändå inte hitta något. Ett problem är att en stor del av linjerna är stamnätbolaget Fingrids.

– Jäkligt tråkigt och harmfullt är det. Jag kan inte säga annat, säger Borgå elnäts vd Magnus Nylander.

Fingrid misstänker fåglar

Nylander säger att det finns gissningar om var felet ligger. Med hjälp av teknik kan man räkna ut ungefär var felen är, men de fanns på olika ställen under onsdagens avbrott och förra fredagens avbrott.

Fingrid misstänker fåglar vid Pernåviken men det är all information Magnus Nylander har då Yle Östnyland ringer upp honom på torsdagsmorgonen.

– Det är det som är det tråkiga. Om vi skulle veta att felet är här skulle vi fixa det på stubinen men nu är vi som ett stort frågetecken.

Vd för Borgå Elnät, Magnus Nylander
Bildtext Arkivbild av Magnus Nylander.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Felet ligger troligtvis i Fingrids stamnät på sträckan Borgå–Abborrfors. Därmed berörs inte bara kunder i Borgå utan också i Kymmenedalen.

Bland annat många Lovisa- och Lappträskbor får sin el från Kymmenedalen.

– 12 000 hushåll i vårt nät var utan el på onsdagen men en hel del kunder på Kymmenedalens els sida har säkert också berörts. Det är förargligt att det handlar om så stora områden.

Sällsynt med två avbrott på kort tid

Magnus Nylander säger att situationen är mycket ovanlig. Motsvarande fel uppstår ibland men det är uppseendeväckande att det har hänt två gånger på en vecka.

– Därför fick vi ta till extra åtgärder på onsdagen och skicka upp helikoptrar för att gå igenom linjerna. Men inga synliga fel hittades.

Borgå elnät fortsätter jobba med att hitta och åtgärda felet tillsammans med Fingrid under torsdagen. Bolaget informerar mer då det finns något nytt att säga.

Diskussion om artikeln