Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Flyktingkvinnor i fokus: "Utställningen ger oss makt och en puff framåt"

Från 2017
Uppdaterad 21.11.2017 14:43.
Detalj av ett fotografi i utställningen Blicken.
Bildtext Detalj av ett fotografi i utställningen Blicken. Fotografiet är taget av Henna Tanskanen.
Bild: Yle / Eva Lamppu

Tio kvinnor, varav de flesta är flyktingar eller asylsökande, poserar i en serie kreativa och fint förverkligade självporträtt. Utställningen Blicken handlar om hur vi bemöter människor vi inte känner. Kvinnorna synliggör sina berättelser och drömmar.

Irakiskan Sara är sjukskötare och har bott i Finland i fyra år. Det är första gången Sara deltar i ett konstprojekt som Blicken.

- Vi behöver det här, det ger oss makt och en puff framåt. Vi är flyktingar och vi behöver göra något som liknar oss, säger Sara.

Sara är en av de tio kvinnorna som har förverkligat ett självporträtt som en del av projektet. Hon har iscensatt sin bild och gett den en personlig prägel med att färga bakgrunden med kritor och skrapa fram text.

Sara är en av de porträtterade kvinnorna i utställningen. Hennes porträtt till vänster.
Bildtext Sara och hennes porträtt till vänster.
Bild: Yle / Eva Lamppu

Färgblocken representerar perioder i hennes liv och i ett av fälten kan man läsa lösryckta ord som barndom, framtid, drömmar och hopp - på engelska och arabiska.

- Projektet har känts mycket bra. Jag har mycket att berätta och att skriva ner det kanske leder till att någon annan läser det jag skrivit, säger Sara.

Hur bemöter vi dem vi inte känner?

Hur ska man bemöta en människa när man saknar gemensamt språk och kulturell bakgrund? Vänder vi bort blicken? Dömer vi dem vi ser?

Bland annat de här frågorna vill utställningen ta upp. Filmregissören Saara Cantell, skådespelaren och bildkonstnären Henna Tanskanen och Sahar Hashim Jameel har planerat och koordinerat arbetet och tillsammans har gruppen förverkligat det hela. Det är Tanskanen som har fotograferat deltagarna.

Bilderna är utställda i ett tidigare kontorsutrymme ovanför Helsingfors universitets metrostation. Målet är att synliggöra asylsökandes situation i Finland och skapa ett vardagsrum för möten mellan människor.

- Det viktigaste har varit att göra det här tillsammans, säger Saara Cantell.

Filmregissören Saara Cantell.
Bildtext Filmregissören Saara Cantell är en av arrangörerna och hennes självporträtt finns till höger.
Bild: Yle / Eva Lamppu

För Cantell har projektet varit viktigt också som ett sätt att protestera mot regeringens flyktingpolitik. Självporträtten innehåller synliga och dolda budskap, berättelser om drömmar och förhoppningar.

- De här kvinnorna vill kunna stanna i Finland och skapa sig ett liv här, säger Cantell.

Drömjobb: Sminkör!

Också Basma är från Irak, huvudstaden Bagdad, men till skillnad från Sara har hon inte ännu ett uppehållstillstånd. Hon, hennes två döttrar, hennes man och bror har väntat i 2,5 år på ett slutligt besked.

Basma och hennes dotter Layan.
Bildtext Basma och hennes dotter Layan.
Bild: Yle / Eva Lamppu

- Min bild berättar att jag kan göra allt med mina make-up-penslar. Och om min familj. Jag saknar dem, min mamma, pappa och andra bror. Det är första gången jag är långt borta från dem och det är svårt. Jag älskar dem och hoppas att jag en dag får träffa dem igen, säger Basma.

Sminkpenslarna som hon håller i i sitt porträtt representerar hennes drömjobb. Hon har utbildat sig till ingenjör men vill jobba som sminkör.

- Jag älskar make-up, säger Basma.

Diskussion om artikeln