Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lek inte med barns hälsa – staten tillrättavisar kommuner i mjölkfrågan

Från 2017
Uppdaterad 16.11.2017 14:03.
Mjölk
Bild: BananaStock Ltd.

Statens näringsdelegation vill att kommunerna ska sluta servera smör och lättmjölk åt barn i daghem och grundskolor. Bland annat Närpes och Vörå har nyligen fattat beslut om att gå ur mjölkstödet.

Sotkamo kommun har fått en tillrättavisning av näringsdelegationen efter att nämnden för miljö och teknik i kommunen i strid med näringsrekommendationerna beslutade servera smör och lättmjölk åt barnen i kommunens daghem och grundskolor.

- Kommunens mattjänster ska stödja välbefinnandet och främja hälsan hos olika åldersgrupper. Särskild vikt ska fästas vid känsliga målgrupper, till exempel barn, säger näringsdelegationens ordförande Sebastian Hielm.

Har tagit önskemål i beaktande

I Österbotten har Närpes och Vörå gått ur programmet för mjölkstödet och har börjat servera annan mjölk än fettfri mjölk.

- Jag tycker inte vi leker med barnens hälsa. Vi har tillmötesgått elevernas och föräldrarnas önskemål om valfrihet, säger Johanna Smith, ordförande för tekniska nämnden i Närpes.

Tekniska nämnden i Närpes beslöt att börja servera också annat en fettfri mjölk i daghemmen och skolorna på sitt möte för ett par veckor sedan. Näringsdelegationens uttalanden påverkar inte det beslutet.

- Vi tar inte någon vidare ställning till det här om det inte kommer några sådana krav.

Johanna Smith i växthuset i Yttermark.
Bildtext Johanna Smith.
Bild: YLE / Agneta Glad

Kommunerna ska följa näringsrekommendationerna

Statens näringsdelegation understryker att de mattjänster som ordnas med offentliga medel ska följa de gällande näringsrekommendationerna.

Enligt näringsrekommendationerna ska man använda margarin som innehåller minst 60 procent fett på bröd. Kost i enlighet med näringsrekommendationerna tryggar intaget av essentiella fettsyror som är viktiga för barns tillväxt och utveckling. Ett barn behöver inte mättat fett som mjölk och smör innehåller.

Enligt rekommendationerna ska daghem och skolor dagligen servera D-vitaminberikad fettfri mjölk vid måltiderna.

Näringsdelegationen påminner att det hör till kommunernas lagstadgade uppgifter att främja invånarnas hälsa och välbefinnande. Hälsosam mat är en investering i barns framtid.

Artikeln uppdaterad 16.11.2017 kl.13.58 med kommentarer från Johanna Smith.

Diskussion om artikeln