Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skogsbolaget Metsä Group vill lägga munkavle på missnöjda skogsägare - krävde 10 års tystnad med 5 000 euro i vite

Från 2017
Uppdaterad 18.11.2017 12:05.
Skogsbolag vill tysta ner skogsägare genom sekretessavtal. - Spela upp på Arenan

För en månad sedan berättade vi om en misslyckad virkesaffär i Petalax i Österbotten.

Skogsägarna Granlund försökte förhandla om en ersättning för det misstag skogsbolaget Metsä Group redan medgett.

En skogsexpert från bolaget vandrade runt i skogen och räknade ut att familjen skulle få strax över 30 000 euro för skogen - vilket visade sig vara 10 000 i överkant.

Familjen Granlund är nya skogsägare och har aldrig tidigare sålt skog och de förlitade sig helt på den information de fick av skogsbolaget.

Allra först vid förhandlingsbordet: att underteckna sekretessavtal

Familjen hoppades att de skulle kunna diskutera ersättning med bolaget.

Skogsbolaget vägrade dock att inleda förhandlingar innan Granlunds hade skrivit under ett sekretessavtal. Avtalet förbjöd dem att yttra sig om affären i medier och sociala medier.

Sekretessavtalet i fråga hade varit i kraft i tio år framåt med hot om vite på 5 000 euro för varje gång som paret skulle ha uttalat sig om affären.

Paret vägrade skriva under sekretessavtalet - och då avslutade skogsbolaget mötet.

-Man känner sig kränkt helt enkelt, när de inte ens erbjuder kompensation.

I det här undantagsfallet bestämde vi att föreslå ett sekretessavtal före förlikningsdiskussionerna, eftersom en av våra arbetare hade lagts ut i sociala medier med namn och bild.

― Juha Jumppanen, direktör för medlemstjänster på Metsä Group

Metsä Group ville inte ställa upp för en intervju för Svenska Yle. Metsä Groups direktör för medlemstjänster, Juha Jumppanen, kommenterar ändå fallet i ett e-postmeddelande:

"I det här undantagsfallet bestämde vi att föreslå ett sekretessavtal före förlikningsdiskussionerna, eftersom en av våra arbetare hade lagts ut i sociala medier med namn och bild, även om diskussionspart är företaget. Med sekretessavtalet vill vi skydda våra arbetare som har varit med i detta ärende."

"Vi önskar att, trots att vi som bolag kritiseras, kritik inte riktas mot enskilda anställda offentligt."

Sekretessavtal används ofta företag emellan

Advokat Mats Welin känner väl till liknande sekretessavtal när det gäller företag som gör affärer med ett annat företag, men när det gäller privatpersoner blir det enligt honom stor obalans då den ena parten har all möjlig juridisk kunskap och stora ekonomiska resurser och den andra parten har ingenting.

Skogsbolaget signalerar enligt Welin stor osäkerhet om man börjar med att ta fram ett sekretessavtalspapper.

- Jag uppfattar tio års tystnadsplikt som ett hårt villkor, och jag tror att många domare också skulle tendera att se att den tiden är längre än en skälig tid, säger Welin om en eventuel rättstvist och sekretessavtalets giltighet.

20.53: Artikeln uppdaterades genom att lägga till Metsä Groups kommentar i texten. Förut fanns den endast i videoklippet i samband med artikeln.

17.11.2017 kl.14.00 Artikeln kompletterad med två nya kommentarer från Metsä Group.

Diskussion om artikeln