Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige leder europeiskt projekt mot antibiotikaresistens - forskningsmetoderna har klart förbättrats

Från 2017
Uppdaterad 16.11.2017 13:03.
Rengöring av händer.
Bild: Lehtikuva

Sveriges folkhälsomyndighet har fått i uppdrag att leda ett projekt som ska kartlägga antibiotikaresistenta bakterier i Europa, rapporterar Sveriges Radio.

I projektet deltar 37 länder i Europa, och syftet är att förhindra spridning av resistenta bakterier i framtiden.

Det är den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC som gett de svenska myndigheterna uppdraget.

Bakteriens hela arvsmassa kan studeras rätt enkelt

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger att man börjar med att titta på de bakterier som har en allvarlig resistens. Sedan kan sjukhusen vidta åtgärder för att minska förekomsten av dem.

Det har skett mycket sedan 2013 då ett liknande projekt genomfördes i Europa. Bakterier har utvecklat nya typer av resistens, och samtidigt har forskningen gått framåt.

Enligt Byfors kan man med utvecklade metoder nu titta på bakteriens hela arvsmassa ganska lätt och utan att det kostar allt för mycket.

Man kan få en väldigt komplett bild av hur bakterien ser ut och då kan man jämföra den med andra bakterier och därmed dra slutsatser om spridning och mekanismer bakom resistens, säger Sara Byfors.

Problemet med resistens är ganska begränsat i Sverige, men Byström säger att man ser fram emot att få arbeta med länder där problemet är större och att man också kan utveckla kompetensen på området.

bakterieodling

Forskare: Människan kan förlora kampen om antibiotikan

Varannan antibiotikakur är onödig, säger forskare.

Diskussion om artikeln