Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kaffekvarnens musiktips del 1: Hur chilla bäst och hur Harmony Sisters skar näsan av Hitler

Från 2018
Kaffekvarnen Mårten Holm Chill logo
Bildtext 40-talets musik is the new black

Mårten Holm har vevat Kaffekvarnen sedan 1994 och riktlinjen är att spela musik som gjorts före han är född. Med andra ord är de färskaste melodierna i radioprogrammet från tiden före fyra långhåriga unga herremän från Liverpool började väsnas och skråla “She loves you yeah yeah yeah”.

Hur går det här ihop med dagens avancerade hipsters som knappt vet hur man vevar igång en stenkaksspelare?

En eftermiddag i Mårtens sällskap visar vilken enorm musikskatt och sakkunskap han sitter på. Vi flanerar, som man gjorde på den gamla goda tiden, runt stan och funderar om Kaffekvarnen är hipsteranpassat.

Svår fråga, men åtminstone var det brukligt att herrar hade skägg och hatt på den tiden när man ännu hörde klapprandet av hovar mot kullerstenarna på stan.

Den looken skulle inte alls sitta illa på den hipstertunga Flow-festivalen i Helsingfors eller valfritt mikrobryggeris fredagssamkväm.

Damernas handväskor från mormorsmors tid är eftertraktade klenoder bland stilmedvetna unga kvinnor i jakt på skatter på vintage-försäljningar.

Mårten får i uppgift att ge oss fyra skivtips för fyra olika tillfällen. Under fyra söndagar i rad kommer Kaffekvarnen att koncentrera sig först på chill, sedan erotik, sedan vemod och sist men inte minst fest.

Harmony Sisters och Kaffekvarnens logo
Bildtext Harmony Sisters

Den första rubriken är “Chill”.

Vi tänker oss en skön söndagsförmiddag på verandan när man läser dagstidningen eller kanske en relaxad retro-stämning på brunschen. Den fiilisen.

Mårtens gräver fram finska Harmony Sisters version av “Konvaljens avsked” från 1947. Det är en svensk visa ursprungligen komponerad av Otto Lindwall.

Lyssna på Konvaljens avsked på YouTube.

Musikfanjunkaren Lindwall vid Hälsinge regemente hade länge haft idén till den melodi som han en höstkväll utformade i militärskolans repetitionslokal i Gävle. Runtomkring honom spelade hans musikerkamrater.

Själv lekte han på sin klarinett och skrev ut noterna. Texten skrevs av hans far Olof David Lindwall.

Låten “Konvaljens avsked” sjöngs första gången 1904 av en kör i Ovansjö kyrka där kompositörens bror Emil Lindwall var organist.

Den publicerades 1905 och de tidigaste skivinspelningarna kom 1919. Operasångaren Torsten Vilhem Lennartsson stod för den första vokala inspelningen.

Finska sångtrion Harmony Sisters bildades 1935 av systrarna Vera, Maire och Raija Valtonen inspirerade av The Boswell Sisters. De inledde sin sångkarriär inom Frälsningsarmén i Kotka.

1942-1943 turnerade de, utsända av Finlands Rundradio, i Tredje riket under namnet Die Geschwister Waltonen.

Harmony Sisters besök i Tredje riket var också en intressant historia.

Harmony Sisters skar näsan av Hitler

Under en turne i Tyskland under kriget skar en av systrarna näsan av Hitler på en staty i hotellets foajé. De andra systrarna blev oroliga att de skulle bli fängslade. Så de satt näsan på plats med ett tuggumi å klarade sej, berättar Mårten.

I Sverige blev gruppens största succé Konvaljens avsked år 1947 och såldes i 160 000 exemplar, en av de mest sålda skivorna från Finland .

Harmony Sisters upplöstes 1956.

Nästa vecka blir det musiktips del 2, nämligen erotik.

Lyssna på Kaffekvarnen på söndagar i Yle Vega klockan 14.03 eller när du vill här: