Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många hinder i vägen för den blå framtiden

Från 2017
Uppdaterad 17.11.2017 12:01.
Bild på Sampo Terho i profil på högra sidan av bilden och en mindre svartvit bild av redaktör AG Karlsson nere till vänster med texten Analys
Bildtext Sampo Terho leder Blå framtid.
Bild: Yle

Blå framtid infördes i partiregistret och blev det sjuttonde aktiva registrerade partiet i Finland. På fredag har partiet lovat berätta mer om framtiden - en framtid som innehåller fallgropar och hinder, skriver Yle Nyheters politiska reporter AG Karlsson.

”Vårt mål är att lindra beskattningen av arbete. Socialskyddet ska säkra allas inkomst, men på ett sätt som belönar flit. Invandringen ska vara kontrollerad. I EU-politiken ska finländarnas intressen drivas”, sa partiordförande Sampo Terho då beskedet om registreringen kom.

Hittills har det mesta i Blå framtids verksamhet varit improviserat. Regeringsarbetet tar mycket tid och resurserna att bygga upp en partiorganisation är begränsade.

En första partikongress ska hållas och därefter börjar Blå framtid bygga upp något som liknar ett vanligt parti.

Snabbt kommer det inte att gå. Blå framtid grundades kring några riksdagsledamöter och mycket fotfolk finns inte.

Mäter sig med minipartierna

Nästa riksdagsval äger rum 2019. Blå framtid kan inte tills dess ha byggt upp en organisation som möjliggör tävlan med de stora partierna.

För att nå framgång krävs riksomfattande nätverk och välfyllda kandidatlistor. Något som tar länge att uppnå.

I praktiken mäter man sig åtminstone till en början med minipartierna. Det är en bit kvar om man ens ska nå Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna, som Timo Soini i tiderna kallade ”kardborrepartier”.

Lite gammalt, lite nytt

Galluparna har hittills visat på usla siffror för Blå framtid. Partiet behöver illa kvickt ett resultat i en mätning för att locka folk.

På tal om det blir det intressant att se hur Blå framtid tänker profilera sig rent politiskt.

Hittills tyder det mesta på att Blå framtid delvis byggs upp utgående från det gamla sannfinländska partiets ideal, utan de mest extrema bitarna.

Socialdemokraterna pikas

Den arbetande medelklassen är en klar målgrupp.

Riksdagsgruppens ordförande Simon Elo skrev nyligen att ”man ingenting förlorar om man istället för Socialdemokraterna prövar på Blå framtid”.

Mer än så behövs om Blå framtid ska slå igenom på allvar.

Diskussion om artikeln