Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä om kontraktet mellan Mehiläinen och kommunerna i sydvästra Lappland: "Privata monopol tar över"

Från 2017
Juha Sipilä i ministerpodiet i riksdagen.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Juha Sipilä (c) vädjade till riksdagsledamöterna att de skulle trygga social- och hälsovårdsreformen genom att godkänna lagar som gör det omöjligt för kommunerna att hitta på egna lösningar innan reformen.

Sipilä uttalade sig om ämnet efter att kommunerna i sydvästra Lappland ville utlokalisera sin sjukvård i nuvarande form åt Mehiläinen i femton år framåt.

Kommunerna och bolaget hade dessutom kommit överens om ett straff på 100 miljoner euro ifall kommunerna säger upp kontraktet i förtid.

Under frågetimmen ville statsministern hitta en lösning på tvisten i Lappland, samtidigt som han ville att riksdagen skulle godkänna lagar som förbjuder kommunerna från att fatta liknande beslut så länge som behandlingen av hälsovårdsreformen pågår.

Sipilä vädjade till samarbete i frågan i sydvästra Lappland, och han fick ett samarbetsförslag av Socialdemokraterna med Antti Rinne i spetsen.

- Jag är av samma åsikt som ledamot Rinne. Alla här borde samarbeta så att ifrågavarande situation går att lösa, och också se till att flera liknande situationer inte uppstår innan hela [hälsovårds]reformen är klar, sade statsminister Sipilä.

Oro över att fenomenet sprider sig till flera kommuner

Sipliä konstaterade också att planen med hela reformen är att trygga den offentliga vården och stärka de offentliga aktörerna.

- Ifall vi inte lyckas slutföra reformen så fastnar bilden om att privata monopol kommer att ta hand om sjukvården, konstaterade Sipilä.

Enligt Sipilä borde riksdagen trygga att lagberedningsprocessen kan fortskrida smärtfritt fram till nästa sommar så att man kan övergå kontrollerat till landskapsmodellen.

Källa: Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln