Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Noel föddes två månader för tidigt – vägde 1050 gram

Från 2017
Uppdaterad 19.11.2017 09:14.
Noel som riktigt liten.
Bildtext Elisabeth Sundqvist var orolig när barnet i hennes mage var så lugn och åkte på en rutinkontroll i vecka 32. Nio timmar senare föddes Noel.

Elisabeth Sundqvist i Jakobstad åkte in till mödrapolikliniken för en kontroll i graviditetsvecka 32. Hon tyckte att babyn i magen var lite väl lugn, men hon var inte jätteorolig. Nio timmar senare föddes Noel med kejsarsnitt.

Jämfört med Elisabeth Sundqvists första son Oliver hade den nya babyn varit lugn under hela graviditeten. Därför var Elisabeth inte så orolig när babyn inte rörde sig så mycket, men hon ville kolla upp det.

Samma kväll förlöstes sonen Noel med kejsarsnitt efter en ambulansfärd i ilfart till Ulåeborg. Han vägde bara 1050 gram och var 35 centimeter lång. Noel hade slutat växa redan en månad innan förlossningen.

- Jag var chockad, jag hade oroat mig som man gör när man är gravid. Men inte för att föda för tidigt, säger Elisabeth Sundqvist.

Elisabeth hade ingen erfarenhet av prematurer och ingen i hennes bekantskapskrets hade heller fått barn så tidigt i graviditeten. Därför tycker hon att världsprematurdagen som firas den 17 november är bra.

- Det är bra att människor får kunskap om det här, jag var helt oförberedd och visste ingenting när det hände mig, säger Sundqvist.

Elisabeth Sundqvist med sönerna Oliver och Noel.
Bildtext I dag är Noel sex månader gammal

Inte orolig

Elisabeth Sundqvist var som sagt inte så orolig. Hon lämnade sonen Oliver hos en väninna och åkte in för en extra kontroll medan sambon jobbade.

- Jag tänkte mest att jag åker in och kollar upp det och sen lugnar de mig och jag får åka hem. Så som det brukar vara, säger Sundqvist.

Men babyns CTG-kurva såg inte ut som den skulle och efter ett ultraljud fick Elisabeth besked om att hon så snabbt som möjligt skulle ta sig till centralsjukhuset i Karleby. Hon fick tag på sin sambo och tillsammans åkte de till Karleby.

- Det kändes overkligt, jag var som i en dimma. Jag kunde inte riktigt ta in det som hände.

I Karleby blev det flera undersökningar och sedan iltransport med ambulans till Uleåborg.

- De upptäckte att babyn var mycket mindre än den borde ha varit i vecka 32. De övervägde att förlösa Noel i Karleby, men egentligen förlöser de inte så små barn där, säger Elisabeth.

Det kändes overkligt, jag var som i en dimma. Jag kunde inte riktigt ta in det som hände

Förlöstes samma kväll

Efter ankomsten till Uleåborg trodde läkarna först att de kunde vänta en dag eller två med kejsarsnittet. Men det visade sig att babyns tillstånd försämrats under ambulansfärden, och redan samma kväll förlöstes Elisabeth.

- Nio timmar efter att jag var in för en liten kontroll föddes han. Jag var chockad, säger Elisabeth.

Noel som nyfödd.

Trots att Noel var så liten mådde han relativt bra och kunde andas själv. Läkarna hade förvarnat Elisabeth om att de kanske måste föra bort sonen direkt för akutvård. Men redan efter några minuter fick sambon Sami se sin son.

- Noel mådde bättre än vi befarat när han föddes. Men han hade inte klarat sig många dagar till, säger Elisabeth.

Lyckokast

När Elisabeth bokade tid för kontroll ringde hon egentligen till hälsovårdaren på mödrarådgivningen men kom till mödrapolikliniken av misstag för att de gjort förändringar i telefonnumren.

- Det var ett lyckokast. Om hälsovårdaren hittat hjärtljuden så kanske jag hade fått åka hem igen. Då vet jag inte om Noel överlevt, säger Elisabeth.

Noel fick tillbringa tre veckor i Uleåborg och största delen av tiden var Elisabeth hos honom och vakade intill hans kuvös. Hon var bara hemma för att träffa Oliver emellanåt.

Mitt i sjukhusvistelsen fyllde Oliver två år.

- Jag slets mellan att finnas där för båda mina barn. Och kalaset som jag planerat så noggrant, ja, jag vet inte riktigt hur vi ens hann med det, säger Elisabeth.

När Noel flyttades till sjukhuset i Karleby och under de fyra veckor han vårdades på centralsjukhuset kunde Elisabeth vara hos honom varje dag och åka hem till nätterna.

Elisabeth Sundqvist med sönerna Oliver och Noel.
Bildtext Elisabeth Sundqvist tillsammans med sina barn Oliver och Noel

Visst var det en tuff tid för familjen och Elisabeth säger att det var svårt för Oliver också.

- Han hade aldrig varit i dagvård eller borta från mig innan, säger Elisabeth.

Lita på att han klarar sig

Oliver var över fyra kilo när han föddes och visst var det annorlunda att få hem en så pytteliten baby från sjukhuset. På avdelningen övervakades Noel hela tiden av teknisk apparatur.

- Jag beslöt mig för att inte använda andningslarm här hemma. Jag tänkte att om läkarna vågar låta honom komma hem så måste jag lita på att han klarar det.

Han är så nöjd och glad. Skriknätterna kan vi räkna på en hand

I dag är Noel 6 månader, men han är mera som den fyramånaders baby han ju egentligen är.

- Spädbarnstiden är mycket längre den här gången. Det känns som om den aldrig tar slut, säger Elisabeth.

Noel får hjälp av en fysioterapeut och hans syn ska kollas av en ögonspecialist. Men i övrigt rullar vardagen på och Noel mår bra och äter och växer som han ska.

Nöjd och glad

Noel är glad och pigg när han vaknar efter sin förmiddagsvila och ler glatt och låter storebror nypa honom i de numera runda, mjuka kinderna.

- Han är så nöjd och glad. Skriknätterna kan vi räkna på en hand, säger Elisabeth.

Elisabeth har en blogg där hon berättar om hur det är att bli mamma till ett för tidigt fött barn. På bloggen och i en grupp för finlandssvenska prematurmammor har hon kommit i kontakt med andra i samma situation.

- Omständigheterna är lite annorlunda, men i det stora hela delar vi samma erfarenheter och man får tips och råd, säger Elisabeth.

Elisabeth Sundqvists son Noel föddes två månader för tidigt

12:11