Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mugabe dök upp på examensfest - Zanu-PF kräver hans avgång och hotar med riksrätt

Från 2017
Uppdaterad 17.11.2017 16:53.
Zimbabwes president Robert Mugabe höll öppningstal vid en examensceremoni vid Zimbabwe Open University i utkanterna av Harare på fredagen 17.11.2017.
Bildtext Zimbabwes president Robert Mugabe höll öppningstal vid en examensceremoni vid Zimbabwe Open University i Harare på fredagen 17.11.2017.
Bild: EPA-EFE/AARON UFUMELI

Källor inom styrande Zanu-PF hotar nu Mugabe med sparken och riksrätt om han inte avgår frivilligt. Samtidigt dök den trotsige presidenten oväntat upp vid en examensceremoni på fredag förmiddag.

Både statlig zimbabwisk tv och statliga The Herald återgav på fredag morgon ett uttalande från militären om att samtalen med president Robert Mugabe fortsätter och att arméledningen gjort "betydande framsteg i sin operation".

Arméledningen försöker få Mugabe att avgå frivilligt och få sin "operation" att se ut som något annat än en militärkupp.

Det var glada miner då president Mugabe poserade tillsammans med arméchefen general Constantino Chiwenga efter den förra förhandlingsrundan i torsdags.
Bildtext Det var glada miner då president Mugabe (andra från höger) poserade tillsammans med arméchefen general Constantino Chiwenga (längst till höger) och sydafrikanska sändebud under torsdagens samtal.
Bild: AFP / Lehtikuva

I uttalandet sägs också att en del "brottslingar" i Mugabes närkrets har gripits och ska ställas inför rätta för det sociala och ekonomiska lidande som de orsakat i landet. Andra är fortfarande på fri fot.

Militären berömmer också det zimbabwiska folket för dess tålamod medan militären utför sin "operation".

"Sparkas på söndag - riksrätt på tisdag"

Samtidigt kommer det betydligt skarpare signaler från Mugabes egna parti, styrande Zanu-PF.

- Om han blir envis, så kommer vi att ordna det så att han sparkas på söndag. När det är gjort, blir det riksrätt på tisdag.

Det säger en högt uppsatt källa inom partiet till nyhetsbyrån Reuters.

Anonyma källor inom militärledningen har uppgett att Mugabe - åtminstone hittills - vägrat att avgå.

Mugabe dök plötsligt upp inför studenter

Som ett tecken på sin envishet dök Mugabe alldeles oväntat upp vid en examensceremoni på Zimbabwes öppna universitet på fredag förmiddag.

Presidenten ska ha hållit ett öppningstal vid ceremonin inför jublande studenter, men ska inte ha kommenterat den politiska situationen i landet.

Tidigare har det rapporterats att Mugabe försatts i husarrest. Därför kan det ha överraskat också andra än studenterna att presidenten förärade dem med sin närvaro.

Krigsveteranerna manar till protester mot Mugabe

Chris Mutsvangwa som är ordförande för den inflytelserika organisationen för krigsveteranerna, ZWVA, vill att Mugabe avgår genast.

På en presskonferens på fredagen berättade han att Mugabe har bett om att få "några dagar till, några månader till" under förhandlingarna om hans avgång.

- Generalerna har gjort ett fantastiskt jobb. Det är över, det är färdigt, sade Mutsvangwa.

- Han måste fatta beslut om att avgå idag, tillade han.

Mutsvangwa kallade Mugabe för "en senil gammal man som förlorat kontrollen över sin fru".

Mutsvangwa uppmanade också zimbabwier att gå man ur huset för att delta i en stor demonstration mot Mugabe i huvudstaden Harare på lördagen.

"Krokodilen" har återvänt?

Det kommer motstridiga uppgifter om den avskedade vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, som kallas "Krokodilen".

Enligt en del rapporter ska han ha återvänt till Harare på torsdag efter sin kortvariga landsflykt.

På fredag eftermiddag uppgav en del av hans medhjälpare att han återvänder först då Mugabe har avgått.

Emmerson Mnangagwa i januari, då han ännu var Zimbabwes vicepresident.
Bildtext Emmerson Mnangagwa i januari, då han ännu var vicepresident.
Bild: AFP / Lehtikuva

Han flydde Zimbabwe i förra veckan efter att Mugabes ärelystna fru Grace Mugabe ska ha sett till att han fick sparken. Det var mer än vad militärledningen tålde och på onsdag skedde då militärens oblodiga kupp.

Mnangagwa är förhandsfavorit - och militärens favorit - som Mugabes efterträdare.

Också det största zimbabwiska oppositionspartiet MDC:s ledare Morgan Tsvangirai har återvänt till Zimbabwe.

Klockan 16.50 uppdaterades artikeln med uppgifterna om krigsveteranernas presskonferens och om kommentarer från Mnangagwas medhjälpare.

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln